Икономист: България е заинтересована фискалният пакт да успее

  • 30 януари 2012 09:15

  • 830
  • 0
Икономист: България е заинтересована фискалният пакт да успее
©

Пактът за финансова стабилност ще се отрази върху стабилизирането на цялата европейска икономика, а България все повече се интегрира в тази икономика и това пряко се отразява върху всички аспекти на икономическата дейност в България, но най-вече върху износа и инвестициите.

Ние сме силно заинтересовани от успеха на тези усилия.

Това коментира в предаването „Преди всички” по БНР председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

Необходимо е да се стабилизира еврото, но друг е въпросът за цената, която се плаща за това от отделните страни, особено страни като България, които от една страна не са членки на еврозоната, а от друга страна са от най-бедните в Европа и не могат да понесат сериозна финансова тежест в подкрепа на страните с висок дълг. За България е важно при какви условия ще се включим в този договор.

Проблемът е в т. нар. четвърта глава – за синхронизиране на икономическата политика, която не е ясно в детайли в какво ще се изрази в бъдеще. Тук са нашите опасения – да не ни бъдат наложени мерки, които не са в интерес на страната, най-вече синхронизиране на данъчната политика и особено на ставките. Но има и друго тълкувание – че тази четвърта глава по-скоро са мерки, които в бъдеще ще бъдат взети синхронизирано за ускоряване на икономическия растеж в ЕС и конкретно в еврозоната, което е от интерес на България, коментира той.

Според Прохаски, страната ни има основно ползи от членството си в ЕС. По думите му за последните 5 години, когато България е била член на ЕС, ние сме повишили нивото си на конкурентоспособност.

Има 4 области, в които трябва да се работи усилено, за да повишим конкурентоспособността на икономиката. На първо място е подобряване работата на институциите, на администрацията, на съдебната система, на полицията. На второ място е инфраструктурата. На трето място е образованието. И на четвърто, но не на последно място, са иновациите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини