Бум на пазара на луксозни имоти

  • 25 януари 2012 18:20

  • 2606
  • 3
Бум на пазара на луксозни имоти
©

Пазарът на луксозни имоти е във възход - двойно повече сделки са сключени през изминалата година за жилища от най-високия клас.

Вила в полите на Витоша за милион и 300 хиляди евро е най-скъпо продаденият имот, информира bTV.

Силна е била годината за луксозните жилища, но от това за съжаление не можем да заключим, че българинът е станал по-богат. Продадените имоти са взети предимно от заможни хора, не с кредити, а с готови пари, а наетите скъпи апартаменти се търсят почти изцяло от чужденци.

Цените на този тип имоти е са спаднали с между 5 и 10% като в момента средната цена за закупуване е около 1500 евро на квадратен метър.

Пазарът се е концентрирал в София, а най-предпочитаното място за живеене на хората с пари е районът на Докторския паметник, където и цените са най-високи. Следват кварталите „Иван Вазов”, центърът, „Изток” и „Лозенец”.

Кризата е свалила цените на жилища като това и е направила продавачите по-склонни към отстъпки. Повечето луксозни имоти се продават с поне 20% по-евтино от първоначалната оферта след преговори. Купувачите пък имат максимално много претенции за парите, които дават.

"Локацията на първо място, съседите са от голямо значение и параметрите на имота - все повече се търсят големи апартаменти с големи пространства, големи спални и повече на брой", каза Илонка Стоянова, брокер на имоти.

Сериозно е разминаването в очакванията на продавачите и купувачите - например сумата 1 милион и 300 хиляди евро за продадената къща в полите на Витоша е свалена от 2 милиона и 100 хиляди. Търсят се изцяло завършени и обзаведени жилища, най-вече в покрайнините на София с повече разгърната площ.

Задължително условие за купувачите на луксозни имоти е жилището да разполага с такава обширна тераса и голям двор.

Всъщност главната причина за ръста в продажбите на скъпи жилища е, че те се приемат за много стабилна инвестиция от хората с пари. Оказва се, че подобен имот донася повече дивиденти на собственика си от банков депозит.

"В момента доходността, ако давате имот под наем е около 6,2% в сравнение с доходността, ако парите си ги държите в банката, където е около 6%", каза Весела Илиева, агенция за луксозни имоти.

Най-скъпо изтъргуваният апартамент за изминалата година е жилище в центъра на София от близо 500 квадрата, продадено за 800 000 евро. А най-скъпият имот, който и в момента търси своя нов собственик, е резиденция в Драгалевци с двор от 8 декара, която струва 7 милиона евро, но застоява без сериозен интерес вече втора година.

За тази година специалистите в сферата на луксозните имоти очакват още повече сделки. Тенденцията е за търсене на големи жилища и интерес главно към къщите за сметка на апартаментите. Цените също плавно тръгвали да нарастват, затова ако имате интерес към подобен тип инвестиция, съветът на експертите е да я направите по-скоро.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2606 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
965

2012.02.01 | 01:43

3
Не знам колко луд трябва да си да си инвестираш парите в имоти в БГ! За тези пари има къде къде по-хубави дестинации...с нормална инфраструктура и т.н..Май че перем парички....
milvava@abv.bg

2012.01.26 | 21:28

2
Миленко прочети тази статия!
cvetomira

2012.01.26 | 21:28

1
нямали пари хората?

Добави коментар

Водещи новини