ЮНЕСКО ограничава плаването във Венеция

  • 24 януари 2012 13:52

  • 739
  • 0
ЮНЕСКО ограничава плаването във Венеция
©

Представители на огранизацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), след катастрофата на италианския туристически лайнер "Коста Конкордия" в близост до бреговете на Италия, призоваха правителството в Рим да ограничи плаване на големи кораби през центъра на Венеция, съобщава "Макфакс" като се позовава на изявление, поместено на интернет страницата на ЮНЕСКО.

"Трагедията с кораба "Коста Конкордия" от нощта на 14 януари засили дългогодишната загриженост за опасностите, които представляват големи туристически кораби за световното културно наследство, включително и за Венецианската лагуна и залива Сан Марко", се посочва в писмото на директора на Центъра за световното културно наследство на ЮНЕСКО Франческо Бандарин, което е адресирано до министъра на околната среда на Италия, Корадо Клини. Както се казва в текста, писмото е изпратено по препоръка и от името на общата директорка на ЮНЕСКО, Ирина Бокова.

Запознати припомнят, че в близост до известния венециански площад Сан Марко и по водите на лагуната годишно плават около 300 големи туристически кораби. Според експертите на ЮНЕСКО, този интензитет на трафика е пагубен за крехката инфраструктура на града. Тези превозни средства причинят високи вълни, които еродират по основите на древните сгради, а също така допринасят и за замърсяването на околната среда. Освен това, гигантските кораби оказват и отрицателно влияние върху градския пейзаж, като визуално намаляват впечатлението от историческите и културните паметници на Венеция.

В своето писмо Бандарин призовава италианското правителство да разработи алтернативни начини за водния транспорт в близост до Венеция.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини