Проф. Константинов: Избори трябва да има в цяла Испания

  • 30 октомври 2017 09:02

  • 3484
  • 2
Проф. Константинов: Избори трябва да има в цяла Испания
©

Решението на каталунците да се отделят от Испания вероятно противоречи на конституцията на страната, но централната власт направи множество грешки преди, по време и след референдума.

Това каза пред камерата на БТВ проф. Михаил Константинов. "Испанското правителство направи всички възможни грешки. Трябва да има избори не само в Каталуния, но и в Испания. След глупостите, които направи Рахой, трябва да се изправи пред съда на своя народ. Случващото се в Каталуния има не само икономически аспект, но и исторически и психологически – това е пети опит за отделяне на област с предимно републиканско население от държава с централна власт от роялисти. Испания представлява механично събрани провинции, доста са ги клали, за да ги съберат на едно място”, обяви математикът.

На този фон насилието, което Мадрид е приложил спрямо участващите в референдума е довело до огромната подкрепа за независимостта, смята той и допълва, че изпращането на „ястреб” като вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария в Каталуния е поредна лоша стъпка от страна на централната власт. Професорът отбеляза, че ситуацията с каталунския сепаратизъм не е уникална за Стария континент: „Поне на 5-6 места в Европа има тежки проблеми”. По думите му концепцията за неделимите европейски държави получава първия си удар още с анексирането на части от Кипър от Турция през 1974 г., продължава с „тежкия прецедент” Косово, Абхазия и Крим.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3484 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.30 | 20:47

2
Мадрид ще обяви тоя суяк за "персона нон грата", но е прав. Измъкне ли се Каталуня, следва Баския, ЕТА воюва за това десетилетия.
Гост

2017.10.30 | 20:47

1
Проф.Константинов първо оправете своята стране недейте да давате акъл на Испанците

Добави коментар

Водещи новини