Откриха метод за раждане на деца с ДНК от трима родители

  • 20 януари 2012 20:54

  • 4130
  • 7
Откриха метод за раждане на деца с ДНК от трима родители
©

Революционен метод за раждане на деца с генетичен материал от трима родители е разработен от британски учени. Целта е да се избегнат тежките неизлечими наследствени болести.

Това бе оповестено от британския държавен министър на университетите и науката Дейвид Уилътс. Според него, направено е важно откритие, което цели да бъде спасен човешки живот, съобщи ИТАР-ТАСС.

В станалото публично достояние изявление на учени от университета в Нюкасъл се казва, че методът се състои в отнемане на здрава ДНК от яйцеклетка на майката и вкарването й в донорска яйцеклетка след или преди оплождането й. След това тази яйцеклетка "без дефекти" се имплантира у майката.

Теоретично, бебето, появило се на бял свят в резултат на новия метод, притежава генетичен материал от майката, бащата и донора.

Според британски юристи, прилагането на метода обаче може да предизвика истинска буря от недоволство поради етични съображения, защото става въпрос за раждане на "деца хибриди" и за всички произтичащи от това "рискове за следващите поколения".

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4130 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.08.17 | 18:13

7
Откриха метод за раждане на деца с ДНК от трима родители. ИНТЕРЕСНО БИ БИЛО ДА ОТКРИЯТ МЕТОД ЗА РАЖДАНЕ НА ДЕЦА С ДНК от шведска тройка или четворка!

2014.06.23 | 10:10

6
eee tova e super qko ako e istina zashtoto shte moga da si imam de4ica s super super svetla kosa (rusa ili 4ervena) i svetli sini ochi.dano da stane i da e dostupno
A3

2014.01.03 | 15:31

4
Наистина това, което казваш звучи наивно, защото сините очи се получават именно в грешка на гена, отговарящ за това. След това, гена на сините очи Не е доминантен, т.е. ако има единят от родителите е със тъмни очи, а другият със сини, то по-вероятно детето да е със тъмно очи. Ще те успокоя: гена на сините очи се предава през поколение(както е в моя род: баба ми е със сини очи, а само няколко от внуците и правнуците и са със сини, макар и двамата родители да са с тъмни очи) .. Другото, което е, в тази статия се говори за избягване на болести предавани по генетичен път, а не за точно изискване "моето дете искам да е такова и такова", т.е. взимане на точно определени гени. Да не говорим за за вероятността как точно ще изглежда детето ти след смесването на гените (да ме поправи някои, но мисля, че беше 1 на 2000 дадена черта да прилича на точно 1 от двамата родители) :) Така, че ... И тук природата си казва своето..

2014.01.03 | 15:30

2
Това е напълно възможно и без ДНК от трети човек.
Bai Ivan

2013.10.14 | 08:30

1
Ти големи доводи изкара,този елементарен начин на мислене няма да те доведе до нищо хубаво.
Стреснат

2014.01.03 | 15:31

5
Ако една технология може да се използва за да причинява зло, тя непременно ще се използва за това!
Боряна

2014.01.03 | 15:30

3
Юристите започнаха да разбират от Божийте работи!

Добави коментар

Водещи новини