Константинов: Секциото по желание да не се толерира

  • 20 януари 2012 14:37

  • 900
  • 5
Константинов: Секциото по желание да не се толерира
©

Секцио по желание не трябва да се толерира, но право на пациентката е да направи информиран избор. Това каза министърът на здравеопазването Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование по повод идеята да се забрани секцио по желание заради рисковете при операцията.

Секцио по желание, раждането с операция по никакъв начин не трябва да се толерира, т. е. не трябва да се внушава фалшивото чувство на жената, че това е много добро за нея и много добро за бебето, каза министър Константинов.

Според него лекарите трябва да са много отговорни и да обясняват всички положителни и отрицателни страни.

„Когато пациентката вече е наясно с всички плюсове и минуси, нейно свещено право е да каже - аз предпочитам този или този метод, и лекарят, когато е съгласен, да го извърши”, отбеляза министърът.

Последвайте канала на

900 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Neli

2013.10.25 | 12:34

5
Широкото използване на хирургични процедури и технологии, създава чувство на страх и съмнение за компетенциите на женското тяло, както и съдействa за укрепване на недоверие на репродуктивната способност на жените. Така че, когато жените поискат интервенции, които не са необходими по медицински причини и здравните работници ги предоставят ненужно, а не подпомагат c комфорт и подкрепа , възможно е, че това е просто проява на тези съмнения
Александър Христов

2012.01.24 | 20:39

4
Страхът при всички случаи е липса на информация. За мен е нормално жени които искат да стават майки, да намерят време да се информират за притесняващите ги аспекти на раждането, преди да забременеят. Ако съдбата донесе неочаквана бременност, тогава през 9-те месеца бременност имат спешна задача да се информират, по-спешна дори от кариерата и много други уж важни за живота неща. Сигурен съм че жените, които избират планирано секцио, не го правят съзнателно в ущърб на децата, но често го правят несъзнателно, понеже слагат фокуса повече върху себе си отколкото върху бебето. Изборът на секцио поради неинформираност и страхове от раждането, е прехвърляне на родителска отговорност върху лекарите. Причините са различни, може да има разумни, но по-често са безотговорност, мързел и други не много разумни. Работата е подобна на това, че който го е страх от мечки не ходи да събира билки в гората, докато не проучи внимателно навиците им или не си купи пушка. Ограничения за секцио по желание трябва да има, може да не е пълна забрана, но поне да се изисква писмено мотивиране на избора. Също е добре и задължителен коментар на желанието от специалист. Това ще доведе до повече мислене и обстойно информиране при майките, както и до добра статистика за причините за избор на планирано секцио. Честит празник на всички за които раждането е важна част от живота (21.01.2012 - ден на родилната помощ)
silviq_34

2012.01.23 | 18:33

3
нямаш право на избор,на лекарите така им е по-лесно-кога ще те чака той да родиш и сами казват,че си за секцио.няма такъв момент да избираш,те започват едни силни думи за детето,че може нещо да му стане и ти щеш не щеш се съгласяваш на секцио.
tatqna

2012.01.23 | 18:33

2
докторите постоянно склоняват жените да не раждат естествено,а чрез операция ,защото вземат много пари за това
Илиев

2012.01.23 | 18:33

1
Какво медицинско образувание имате, че давате такива компетентни коментари. Ами ако доктор ви препоръча секцио защото смята, че е по-правилно и не се сагласите кой ще е виновен, ако недай боже стане нещо? Дали пак няма да обвинят лекаря в лекарска грешка?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини