Съдебни психиатри: Все още не е ясна диагнозата на Марио Заека (видео)

  • 19 януари 2012 15:17

  • 1233
  • 0
Съдебни психиатри: Все още не е ясна диагнозата на Марио Заека (видео)
©

На пресконференция в София съдебните психиатри заявиха, че качеството на съдебните експертизи не е добро, няма контрол над това качество, както и че експертни задачи се възлагат некомпетентно, предаде репортер на Novini.bg.

Те също така заявиха, че извършването на съдебно-експертните изследвания изисква специфична база и оборудване, каквито понастоящем липсват. Председателят на Държавната комисия за специалност "Съдебна психиатрия" към Министерството на здравеопазването доц. д-р Владимир Велинов и началникът-отделение за съдебно-психиатрична експертиза д-р Петър Маринов се обявиха за въвеждане на система, която разграничава нивото на компетентност и на заплащането на труда на вещите лица, което ще е стимул за повишаване на нивото и на компетентността. Те искат заплащането на труда на вещото лице да е съобразено със сложността на експертизата и нивото на компетентност, като различията между заплащането на труда на различните вещи лица може да бъдат в пъти повече или по-малко.

Съдебните психиатри настояват да се създаде специализирана база в някое от висшите медицински училища за обучение по съдебна психиатрия и за стационарни психиатрични освидетелствания, включително и на задържани под стража лица. По думите им, в България липсва такава леглова база, необходима за работата им. За сравнение, те посочиха, че в Гърция колегите им разполагат с 400 легла, в Германия със 7000, в Сърбия с 300 и дори в косовския град Прищина има такава леглова база, липсваща у нас. Според лекарите, е тревожно, че експертите по съдебна психиатрия са единици, а експертната дейност в областта на психиатрията е значителна, но се извършва от недостатъчно квалифицирани психиатри. Те напомниха, че стандартът по съдебна психиатрия е готов отпреди година и половина, но приемането му е отложено за сетен път.

Сред предложенията на съдебните психиатри за подобряване на работата им е приемане на закон за съдебната експертиза, както и въвеждане на задължителен модул по съдебна експертиза в онези юридически факултети, в които не се преподава такава дисциплина.

По случая с експертизата на заподозрения за убийството на Мирослава Николова от Перник - Марио Любенов-Заека, доц. д-р Велинов и д-р Маринов отказаха да кажат нещо конкретно, тъй като носят съдебна отговорност, ако изнесат подробности преди тя официално да е излязла. Те все пак казаха, че изслушванията на Любенов не са приключили и поискаха удължаване на срока за изготвяне на експертизата, като уточниха, че решението принадлежи на съда. Двамата накратко казаха, че се работи по няколко хипотези.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1233 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини