Разработват карти за риска от наводнения по Черноморието

  • 17 януари 2012 14:03

  • 1017
  • 0
Разработват карти за риска от наводнения по Черноморието
©

До края на 2013 година предстои в Басейнова дирекция - Варна да бъдат разработени карти за риска от наводнения по Черноморието. Това съобщи по време на презентация, по повод 10-годишнина от създаването на дирекцията инж. Венцислав Николов, директор на Басейнова дирекция-Варна.

Сред набелязаните приоритети на структурата са и изграждане на информационна система за разрешителни и мониторинг при управлението на водите. Системата ще бъде изградена по Българо-норвежка програма за сътрудничество – април 2012 г. По време на представянето бе изтъкнато успешното международно сътрудничество с Румъния и Турция при изпълнение на рамковите директиви. Досега Басейнова дирекция – Варна е взела участие в над 40 международни проекта, съвместно с държави като Франция, Турция. По време на срещата бе изтъкнато, че варненската дирекция е първенец в страната и досега няма налагани наказания за неизпълнение на директиви от ЕК.

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 17 януари 2002 г. и в съответствие с изискване на Европейското и национално законодателство на територията на страната са създадени четири басейнови дирекции. Тяхната цел е чрез въвеждане на интегрирано управление да се постигне “добро качество на водите до 2015”. А функциите са планиращи, контролни, информационни, както и стопанисване на водите, изключителна държавна собственост.

Басейнова дирекция за Черноморски район управлява на басейнов принцип водите на 14,7 % от територията на страната и 100 % от териториалното море. Това е приблизително 16 568 кв. км и 6358 кв. км акватория, както и 12-милната зона на Черно море от 27 000 кв. км - срещу бреговата ивица от нос Сиврибурун на север до река Резовска на юг. В териториалния обхват са включени 46 общини от Източна България с население над 1,149 млн. жители.

Последвайте канала на

1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини