Иран забранява куклата Барби

  • 16 януари 2012 16:47

  • 3752
  • 2
Иран забранява куклата Барби
©

Иранската "морална полиция" въведе мерки срещу продажбата на кукли Барби, за да защити обществото от "зловредната западна култура, която разяжда ислямските ценности", съобщава Reuters, като цитира продавачи в Иран.

Забраната на куклата Барби е част от така наречената от правителството "мека война
" срещу упадъчните културни влияния, пише dnevnik.bg.

"Преди около три седмици (от "моралната полиция") дойдоха в нашия магазин и поискаха да махнем всички кукли Барби", разказва собственик на магазин за играчки в Северен Техеран.

Иранските религиозни водачи обявиха Барби, която се произвежда от американската компания Mattel Inc, за неислямска още през 1996 г., посочвайки като аргумент "разрушителният ѝ културен и социален ефект". Въпреки това доскоро куклите се продаваха свободно в магазините в Техеран.

Новата заповед, издадена преди около три седмици, принуди продавачите да скрият дългокраката и пищна блондинка зад други играчки, така че да могат да задоволят търсенето, без да рискуват полицията да затвори магазините им.

През 2002 г. пазарът беше залят с вълна от кукли, одобрени от официалната власт, които обаче не допаднаха на купувачите, разказват продавачи.

Куклите са женска и мъжка – Сара и Дара. Те носят различни традиционни облекла, а Сара спазва изцяло правилото жените в Иран да покриват косата си и да носят широки дрехи на публично място.

 

Сара и Дара



"Дъщеря ми предпочита Барби. Тя казва, че Сара и Дара са грозни и дебели", споделя 38-годишната майка Фарназ. Тя добавя, че не може да открие и DVD с филмчетата за Барби, тъй като те също са забранени.

"Продължаваме да продаваме Барби, но тайно и вместо това слагаме на витрината от тези", обяснява 40-годишен продавач в Техеран и сочи към кукла, забулена с дълго черно покривало.


Иран води постоянна битка, за да прогони упоритата западна култура от страната след ислямската революция през 1979 г., като налага правила за обличане, забранява западната музика и чуждестранните сателитни телевизии.

Техеран подготвя и нов удар срещу Запада. Скоро иранците ще могат да си купят играчки, имитиращи сваления американски шпионски безпилотен самолет RQ-170 Sentinel, който беше пленен през декември, съобщават местни медии. Самолетчетата ще се продават в различни цветове.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3752 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
един

2014.08.20 | 17:03

1
айде сега всякакви "демократи" да плюят по "изостаналите" ислямски държави, щото там "нямало демокрация" и животът не бил "модерен". па като се наплюете до насита, вземете се огледайте около себе си - малолетни чалга-курвета, педерастия, кич, пошлост и тотална простащина навсякъде. и се замислете кое е по-добре....
Български мюсюлманин , горд от това!

2014.08.20 | 17:03

2
Много си прав тук , много :)!

Добави коментар

Водещи новини