Елизабет II остава без нова яхта за кралски юбилей

  • 16 януари 2012 16:37

  • 1357
  • 1
Елизабет II остава без нова яхта за кралски юбилей
©

Идеята за нова яхта за британската кралица Елизабет II по повод 60-ата годишнина от възкачването й на престола няма да се реализира, съобщават световните агенции.

Британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. обяви плановете за яхта на стойност 60 милиона лири за прекалено разточителни. Идеята беше на Майкъл Гоув, министъра на образованието, който е консерватор и заклет монархист. В писмо до министъра на културата Джереми Хънт, натоварен с организацията на честванията на юбилея, Гоув предложи нова яхта за кралицата. Още през 1997 г. Елизабет II се "сбогува" с яхтата си "Британия", която в продължение на 44 години беше плаваща кралска резиденция.

Въпреки икономиите, честванията на кралския юбилей трябва са внушителни и да надхвърлят "пределите на предходните тържества", написал Гоув на колегата си. Британският премиер обаче днес попари тези амбиции. Негов говорител подчерта, че няма да е разумно точно по този начин да се харчат парите на данъкоплатците. Вицепремиерът Ник Клег пък подчерта, че подобен подарък за кралицата не е приоритет за британците във време на криза.

Честванията по повод юбилея на Елизабет II ще продължат четири дни - от 2 до 5 юни. Те ще включват улични тържества, концерти, както и шествие с кораби и лодки по Темза.

Последвайте канала на

БТА
1357 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.01.16 | 17:38

1
Не може да бъде!

Добави коментар

Водещи новини