Тираджии: В България е пълно с дупки

  • 12 януари 2012 20:18

  • 3451
  • 1
Тираджии: В България е пълно с дупки
©

Шофьорът на тежкотоварен мерцедес с традиционното име Иван Иванов се стяга за път за Франция.

Тя е държавата, където яко са вдигнали глобите за тираджии, които гледали телевизор по време на път.

Иван показва и неговото телевизорче. Целта е да демонстрира как не може да гледа екрана, когато е на път, пише "Труд".

Апаратчето е с малък екран. За да се хване сигнал, слиза от камиона и закача сателитна антена. Това правя, като стигна паркинг. Сутрин ставам, махам антената и тръгвам. И собственикът на тира, и началникът на тираджията уверяват, че не може да пътува с тази антена отвън.

Шофьорът вади от калъфа и лаптоп, показва ни го. Че какво пречи да си гледате на него филми, докато карате, питаме. Не става, забранено е, твърди той. По-късно обаче други шофьори на камиони бяха по-откровени и направо си признаха, че са карали по европейски аутобани с включен лаптоп. По българските шосета не ставало, защото не знаеш в коя дупка ще попаднеш, така че рискът си е голям, реагират те.

Иван казва, че се свързва с жена си по скайпа и разговарят всеки ден. Чател си с нея, затова му трябвал лаптоп. Почти на всяка бензиностанция има интернет. За разлика от България, реагират колегите му.

То у нас няма и къде да паркираш, вкупом се оплакват и влизаме в темата за забраните тирове да пътуват през уикендите и липсата на паркинги. Продължаваме с екстрите на новите камиони. Това е бордовият компютър, за километрите и за разходите на гориво, обяснява Иван. Според него той не можел да лови телевизия, а пък и екранът бил малък.

Единственото, което Иван може да прави, е да слуша радио. В Германия, прекъсвали музиката, за да кажат на коя магистрала има задръстване.

Молим тираджията да пробва да качи краката си на таблото, за да демонстрираме цитирани във френската преса начини за шофиране на автопилот. Разстоянието е тясно, упражнението е много трудно, може да го направи човек - гума. Е, нали виждате, че няма как, реагира Иван.

Как ще готвя в кабината?! Ти готвиш ли в спалнята, пита ме той. Нали ще ти мирише на манджа. На мен кабината ми е къщата, казва Иван. Готвел навън, по паркингите. После отваря вградена от външната страна на камиона нишичка и вади от нея газово котлонче и метална чиния.

Тази ниша играе роля на кухненски шкаф. В нея са две тенджери, наредени са консерви. Каква супа да ви сготвя, искате ли бобена, пита той. Отказваме.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3451 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ей журналя изпращяла

2012.02.27 | 15:22

1
заглавието по-нормално да беше "забранено гледането на филми по време на път" отколкото това заглавие. Погледнете си статията и ключовите думи. Майка ви стара боклукджийска, освен напрежение да насаждате за нищо друго не ставате, подкпуни уроди

Добави коментар

Водещи новини