Девет години затвор за мъж, заплашвал с убийство шефа си

  • 12 януари 2012 14:40

  • 781
  • 0
Девет години затвор за мъж, заплашвал с убийство шефа си
©

Девет години затвор, парична глоба и конфискация на лично имущество присъди Варненския окръжен съд на Николай Николов заради извършените от него серия от тежки престъпления, свързани с унищожаване на чуждо имущество, палеж на автомобил и изнудване за пари, придружено със заплахи за убийство и унищожаване на имущество, извършено в периода от 14-ти до 19 септември 2009 година във Варна.

При условията на продължавано престъпление подсъдимият посегнал първо на автомобилните гуми от автопарка на бившия си работодател - управителя на "Планекс Комплект" ООД. Николов нарязал и надупчил 26 гуми на 7 от фирмените коли на обща стойност 2057 лв. Ден по-късно запалил един от автомобилите. Стойността на опожарения "Хюндай Санта Фе СМ" възлиза на 47 391 лв. През целия период на престъпната дейност Николай открито и нагло рекетирал управителя на фирмата да му даде 30 000 лева, като изнудването било придружено със заплахи за убийство му, както и за живота на близките му, със закани за палежи и други вреди на фирмата, част от които осъществил с вандалските си действия.

За всяко едно от деянията Николов получи различен по размер наказания: за унищожаване на гумите - 2 години затвор, за палежа на автомобила - 5 години "лишаване от свобода", а за изнудването, придружено със заплахи за убийство и унищожаване на имущество - 8 години затвор, 7 000 лева глоба и конфискация на 1/2 част от мотоциклет Хонда. Към размера на най-тежкото от наказанията (8 години затвор), присъдено за рекета и на основание чл.24 от НК, съдът увеличи с една година присъдата на Николов.

Подсъдимият ще заплати общо 3 667 лв за имуществените вреди на управителя на фирмата, за разноските по делото и за държавна такса върху уважения граждански иск. Освен това наказание Варненският окръжен съд отне в полза на държавата автомобила на Николов и мобилния телефон, чрез който е организирал системните заплахи и изнудването за пари над пострадалия и близките му.

С нарочно определение Варненският окръжен съд измени мярката за неотклонение на Николай Николов от "подписка" в "задържане под стража" и го арестува още в съдебната зала.
Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Последвайте канала на

Десислава Станева
781 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини