Мафията в Италия е по – богата от някои банки

  • 10 януари 2012 16:02

  • 1135
  • 0
Мафията в Италия е по – богата от някои банки
©

Структурите на мафията в Италия разполагат със свободни средства в размер от 65 млрд. евро, пише газета.ру.

Сумата надвишава ликвидността на някои банки в страната, се посочва в доклад за сивата икономика на страната. В документа се уточнява, че организираната престъпност заради активите си само тя разполага с възможности за инвестиции в силно засегната от кризата страна. Като сумите, които мафиотите могат да вложат, надвишават възможностите на държавните и частните банки. Това води до попадане на мръсни пари в легалния бизнес, се отбелязва в документа. Мафията отбелязва печалба от 140 млрд. евро годишно, а сивата икономика дава около 7% от брутния вътрешен продукт на страната.
В същото време се отбелязва и преместването на сферата на вляние на мафията от Южна Италия към централната и западната част на страната. Организираната престъпност контролира напълно хазарта, бизнеса с отпадъци, включително и токсичните, строителството и бизнеса с недвижимите имоти. Мафията има дялове и в здравеопазването, спорта (най-вече футбола) и транспорта.

Четирите най-влиятелни мафиозни структури са: Коза Ностра в Сицилия, Ндрангета - в южната област Калабрия, Камора - в Неапол и Сакра Корона Унита - в югозтичната област Апулия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини