Физици откриха система как "да изчезнеш за няколко секунди"

  • 05 януари 2012 15:43

  • 2062
  • 3
Физици откриха система как "да изчезнеш за няколко секунди"
©

Физици оповестиха, че създали система за временна невидимост, чрез която събитие може да стане напълно неоткриваемо за частица от секундата, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Експерименталната система е вдъхновена от изследванията върху прословутата невидима наметка, популяризирана от Хари Потър
. Вместо да се опита да замаскира обект в пространството, системата го скрива от погледа във времето.

Получените резултати са значима крачка напред към създаване на цялостна пространствено-времева наметка, заяви съавторът на изследването Моти Фридман от Корнелския университет в Ню Йорк. Успехът на физиците е базиран върху свойствата на видимия светлинен спектър и факта, че цветовете, от които той е съставен, се движат с различна скорост.

Тази наметка на временната невидимост е свързана с разпространение на зелен светлинен лъч в оптичен кабел. Лъчът преминава през леща, която го разделя на две отделни фреквентности - синя светлина, която се движи малко по-бързо в сравнение с първоначалния зелен лъч, и червена светлина, която е малко по-бавна. Получената по този начин разлика между скоростта на двата лъча е увеличена чрез поставяне на прозрачна преграда.

В крайна сметка се получава "временна часова разлика" между червените и сините лъчи в оптичния кабел. Тя е от порядъка на едва 50 пикосекунди, които обаче са достатъчни, за да се вмъкне лазерно лъчение с различна фреквентност от тази на светлината в кабела.

След краткотрайното лазерно лъчение червените и сините лъчи са подложени на обратно въздействие - нова преграда този път ускорява червената и забавя синята светлина, а леща възстановява първоначалните два снопа светлина, за да създаде един-единствен зелен лъч.

Налице е и лазерно лъчение с продължителност 40 пикосекунди, което обаче остава напълно незабележимо, тъй като не е част от снопа фотони на възстановената светлина. "Методът напомня железопътен прелез на задръстен път, поясниха Робърт Бойд и Чжъмин Шъ от университета на Рочестър в Ню Йорк. Когато влакът наближава, колите спират на прелеза и това създава нещо като дупка в трафика. След преминаването на влака колите ускоряват, за да догонят онези пред тях. За външния наблюдател движението изглежда нормално и няма доказателства за минаване на влак на железопътен прелез. Следващият етап в изследванията ще е свързан с увеличаване на "времевата дупка", която замаскира събитието."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Последвайте канала на

БТА
2062 3

Коментари 3

Добави коментар
FM

2014.09.16 | 18:25

3
Зеленият лъч се състой от сбора на син и червен лъч. В цветните телевизори има закъснителна линия, и тя е на по бързия лъч,синия.

2012.02.13 | 00:39

2
Ебати неграмотната статия. А ако някой успее да разложи електромагнитна вълна с определена честота на две други вълни с близки честоти ще му сваля шапка! И то по механичен начин- чрез пречупване в леща. Или физичните закони са се изменили или аз съм от друга галактика.

2012.02.13 | 00:39

1
Важното е номерът да мине пред спонсорите, докато въпросните учени се пенсионират, пък после друг да му бере гайлето.

Добави коментар

Водещи новини