Левон Хампарцумян: Дянков не може да свали лихвите

  • 05 януари 2012 09:50

  • 3410
  • 10
Левон Хампарцумян: Дянков не може да свали лихвите
©

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян отхвърли възможността държавата да наложи намаляване на лихвите по кредитите.

В предаването "Преди всички" по БНР той обясни: Мисля, че вече всички, които имат малко повече разум в глава, разбраха, че господин Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и т.н., защото устройството на държавата е друго. Но разбира се като нападне банките, отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил.

Държавата, включително г-н Дянков, има банка. Министърът на финансите е принципал на Банката за развитие и съвсем спокойно биха могли от там да започнат с намаляването на лихвите. Но както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява.

2012 г. е много трудна за прогнозиране, категоричен е председателят на Асоциацията на банките в България. По думите му, това, което пречи на бизнеса да инвестира, е, че средата е трудно предсказуема.

Аз не вярвам в катастрофалните сценарий за разпад на еврозоната и еврото. По скоро ще се намерят пътищата за по-пълна интеграция на държавите, за по-добра финансова дисциплина. Начинът, по който това ще бъде направено, много трудно може да се предскаже. Съответно бизнес решенията трудно биха могли да се вземат когато има една такава въпросителна.

Вчера вицепремиерът Симеон Дянков каза, че на тристранен съвет, на който ще бъдат поканени представители на БНБ и на Асоциацията на търговските банки, ще бъдат засегнати въпросите с лихвите по кредитите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3410 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Max

2013.11.06 | 14:29

10
Нещастен идиот без висше образование!!! И тоя тъпанар ще говори за лихви след като лихвите в България са в ПЪТИ по-високи от тези в западна европа и всички банки правят ОГРОМНИ печалби. Мри в лайна!
топчо

2013.03.16 | 18:40

9
абе тоя простак защо му се обръща такова специално внимание.абе простако защо не си свариш една ракия от измислените си пари и направиш една салата от същите пари аз ще ти донеса подправки и поканиш и другите простаци от жалката асоциация че да дойда и да ви изтрия от лицето на земята и да освободя малка част от хората които сте заробили.предлагам нищо да не му се дава на тоя простак срещу шибаните му пари .нека си ги сготви и си ги яде самичък
В.В.

2013.03.16 | 18:40

8
този винаги е бил нагъл,журналистите нерабраха че няма какво смислено да каже и продалжават да взимат интервюта

2012.02.27 | 15:58

7
Лихвите могат да паднат ЕДИНСТВЕНО на пазарен принцип! Не обвинявайте политиците или банкерите - спрете да взимате кредити, като нямате представа как ще ги връщате. Много добре ви е ясно, че това е мафиотска държава, защо се връзвате тогава и ставате участник във вашето собствено унижение? П.С. към авторката на статията: Сценарий е в единствено число. Множественото число е СЦЕНАРИИ
Иван

2012.02.27 | 15:57

6
Той първо ще намери начин да свали теб, а после ще свали и лихвите, арогантно копеле.
мечтател

2012.02.27 | 15:57

5
Със закон не могат да намалят лихвите, но могат да ги обвържат с тези на ЕС и при неспазване (или произволно вдигане "в движение") да налагат (пак със закон) жестоки санкции на банките, изразяващи се в глоби от порядъка на десетки и дори стотици хиляди евро. Това отдавна е практика по света, но тук политиците са подкупни, вкл. и сегашните.
newest

2012.02.14 | 12:51

4
Ани кажете тогава на тези Вашите да не ни досаждат, като ни звънят постоянно.
монти

2012.02.14 | 00:54

3
Абе пич, Лево, ти на Иван Драгневски ли си ученик!!????
реалист

2012.02.14 | 00:54

2
1, ти па намери какво да кажеш.... "идиот без висше образованое". а наличието на диплом за висше у други хиляди ИДИОТИ на ключови позиции в държавата успокоява ли те по някакъв начин? да не би някак да облагородява идиотизмите, които сътворяват ежедневно? пресен пример - една шайка високо дипломирани и титулувани КРЕТЕНИ измислиха наредба, с която забраняват да изсипеш непотребните си лекартсвени препарати в канализацията.... дотук - добре, нека. а КАК ЩЕ СЕ СЛЕДИ СПАЗВАНЕТО НА НАРЕДБАТА? как ще се разкрива нарушителя, как ще се доказва нарушението? това е глупост, срамна дори за деца с олигофрения. а авторите до един са висшисти. е, това успокоява ли те някак?
гражданин на БГ

2012.01.21 | 14:54

1
ЛЕВОН ХАМПЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪРЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦ МАЙ може ама сте от един дол дренки нали

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини