Пациентски организации са потресени от позицията на Църквата срещу метода ин витро

  • 03 януари 2012 20:12

  • 958
  • 3
Пациентски организации са потресени от позицията на Църквата срещу метода ин витро
©

Изключително остри реакции предизвика позицията на Българската православна църква срещу ин витрото и сурогатното майчинство. Повод за официалното становище е предстоящото разглеждане на второ четене на закона за сурогатното майчинсто.

Църквата се обявява против метода, защото бил в явно противоречие с православното разбиране за произхода на живота. В позицията на църквата казва, че бездетните семейства, вместо да се задоволят с това, което имат, се унижават взаимно като експериментират с различни методи. Църквата свързва репродуктивните проблеми с упадъка на духовността и нравствеността на модерния човек.
Светият синод призовава бездетните семейства, вместо да се подлагат на лечение, да се примирят и да насочат вниманието си към изоставени деца. Църквата призовава и държавата в лицето на парламента да не приема богопротивни закони като този за сурогатното майчинство.

През миналата година чрез метода "ин витро" са родени 700 бебета
. Финансираните двойки с 15 милиона лева от фонда за репродуктивни проблеми са 3 395.

Представители на пациентските организации са потресени от позицията на църквата, предаде BTV. „Ние сме огорчени и изненадани от странното поведение на Българската православна църква, някакви интереси ли са намесени, не знам, нямам думи. Църквата е закостеняла организация, която не прави нито приюти, нито училища...”, възмущава се Пенка Георгиева.

За православните философи зачеването ин витро и сурогатното майчинство са неморални методи, за църквата - направо богопротивни.

„Може би Светият синод е решил да обедини тези проблеми в едно цяло, а те не са от един порядък, сурогатното майчинство си има тъмни страни, а ин витрото не е свързано с такива тежки морални проблеми като сурогатното майчинство. Това е още един начин за експлоатация на жената”, смята Андрей Романов.

Родените благодарение на екипа на д-р Стаменов близо две хиляди деца обаче, въобще не изглеждат богопротивни.

„Хората, които идват при нас са силно вярващи, това може да се нарече едни шамар в тяхното лице. Мисля, че най-ужасното нещо е да отнемеш надеждата”, казва д-р Георги Стаменов.

Близо 30 български интелектуалци вече се обявиха в защита на православната църква.

„Ние възразяваме срещу опита да се подрие авторитета на църквата”, категоричен бе Иван Гранитски.

Свещеници отказаха да коментират позицията на началниците си, но обясниха, че в църковната йерархия няма как да не я подкрепят.

Законът за сурогатното майчинство предстои да се гледа на второ четене в парламента. Тази процедура е забранена в Германия Австрия, Англия, Швейцария, а е разрешена в Индия, Русия и Украйна.

Ще бъде ли приет окончателно законопроектът у нас, предстои да разберем.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
958 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Kiril

2012.01.04 | 12:36

3
малеееее тез от църквата колко са простииии! Не са чели собствените си книги. В тях пише, че същността на Бог е да създава. Да създава е неговото най-голямо проявление (удоволствие). Във всяко свое творение - дете, цвете...(независимо техническия начин, по който е дошло на Света) Той вдъхва божествената си енергия. Лекарят, който извършва инвитро манипулацията в този случай е само иннструмент на Бог. Тъпанари, ояли се собственици на лимузини! Да ви обясняват миряните кое какво е от вашите писания! Срам и позор!

2012.01.04 | 08:58

2
Добре, де, ако на дядо поп му се наложи да му боцнат една система венозно, след поредния запой, това не е ли пак намеса в Божиите дела. Да го оставим без антибиотик, да си пукне на спокойствие! да направим богоугодно дело! Вероятно една част от тези духовни служители са дошли от на майка си п*ката след тъй наречения серклаж. (това се правеше често в миналото) казано на народен език - зашиват й п...та, за да не падне бебето. Едва ли тези попове знаят, че и те са се родили, защото някой се е "намесил" в делата на Бога. Ах, трябваше колегите да оставят тези жагини отворени, за да изтече тази измет, ама де да знай лекарят...от къде ще излезе свят човек, откъде насвяткан!
Kiril

2012.01.04 | 08:35

1
Пак съм аз, Кирил от пост1, щот съм бесен! Тез недо**бани гъзове от Църквата - да отиват веднага на поправка! Двойка по всички предмети! Значи - секцио, епизиотомия, форцепс, инвитро репродукция, овариално стимулиране, илачи, пиене на чай... всичко това са ПРОСТО методи, по който всеки от нас пристига на този грешен свят. Всички от тези методи, по един или друг начин помагат на човек да стане родител. И всеки метод е еднакво приветстван от Боговете (Elohim) P.S. Да си поправите множественото число на думата Бог при превода на Библията!!!!

Добави коментар

Водещи новини