Япония разработва кибероръжие

  • 03 януари 2012 19:21

  • 1808
  • 0
Япония разработва кибероръжие
©

Япония разработва вирус, който е способен да проследи източника на кибератака и да неутрализира неговата програма. Това съобщи в неделя (1 януари) японски ежедневник, цитиран от AFP.

Кибероръжието е кулминацията на тригодишен проект на цена 2,3 млн. долара.
То е бил поръчано от японското правителството и изпълнено от технологичната компания Fujitsu. Основната му цел в бъдеще ще бъде да следи и да неутрализира кибератаки, насочени към японските компании и институции.

За страни като САЩ и Китай вече има информация, че използват т.нар. кибероръжия за защита на мрежите си, коментират от японския вестник Yomiuri Shimbun.

За да приложи новото си оръжие на практика, Япония обаче ще трябва да извърши законови промени. В противен случай софтуерът може да се окаже нарушение на закона, забраняващ създаването на компютърни вируси.

Изминалата година се оказа доста тежка за японските компании и институции, част от които се оказаха жертви на сериозни хакерски атаки. Най-тежкият случай беше през април, когато хакери разбиха мрежата PlayStation на Sony, откраднаха информация за профилите на 100 млн. потребители и нанесоха многомилионни загуби на компанията.

По-късно през ноември компютърна система, свързваща 200 японски организации за местно самоуправление, също бе ударена от хакери. През следващия месец японският парламент стана жертва на хакерска атака, която дойде от имейл адреси, свързани с базиран в Китай сървър. Тогава стана ясно, че с вируси са били заразени компютрите в японските посолства в общо девет държави по целия свят.

Към момента новият японски вирус се тества в "затворена среда", като целта е да се проучат най-ефективните схеми за приложението му.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1808 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини