Ако не познаваш знаците, оставаш без книжка

  • 03 януари 2012 06:51

  • 3776
  • 6
Ако не познаваш знаците, оставаш без книжка
©

Шофьори, които извършват нарушения на пътя от незнание, ще остават без книжка и ще бъдат изпращани на проверочен изпит.

Това съобщиха от ръководството на столичния КАТ, пише "Монитор".

Анализите на експертите в „Пътна полиция” към СДВР показват, че голям брой водачи погазват грубо правилата за движение без умисъл, а поради факта, че не познават добре закона. Затова една от първите акции на полицаите в София през 2012 година ще бъде насочена към подобни нарушители, защото те са изключително опасни.

„Когато на натоварено кръстовище сме поставили регулировчик, има доста шофьори, които изобщо не знаят как да реагират и заради незнанието си създават опасни ситуации. Да не говорим, че понякога регулировчикът се разминава на косъм от прегазване”, коментираха от столичния КАТ. За подобни водачи наказанието е записано в член 171 алинея първа, където се посочва „който поради незнание е извършил немаловажно нарушение на правилата за движение, ще бъде лишаван временно от право на управление до успешното полагане на проверочен изпит”.

„За миналата година няма нито един шофьор, наказан по този член от закона”, коментира пред „Монитор” шефът на столичния КАТ Богдан Милчев. След задълбочен анализ ръководството на „Пътна полиция” е разпоредило стриктно да се следи за подобни водачи и законът да се прилага спрямо тях.

Проверката на знанията преди налагането на санкцията ще става доста лесно. Когато бъде спрян нарушителят, ще бъдат питан дали е видял знака и какво означава той. Ако водачът познава табелката, но просто не я е забелязал, ще получава само акт. В случай обаче не знае какво означава ще остава без свидетелство.

„За нас е важно всеки един шофьор да познава закона и да си знае правилата. Тогава самият водач не може да бъде манипулиран и контролния орган”, коментираха от МВР.

Засега от КАТ посочват, че знаците и маркировката най-често се пренебрегват заради незнание. „Често не се знае степента на тежест – първо е маркировката, след това следват знаците, светофарите и регулировчикът. Между светофара и регулировчика по тежест се намират временните знаци, които могат да показват например, че на платното се извършват ремонтни дейности”, обясниха още от „Пътна полиция”.

„Нека шофьорите си препрочитат правилника за движение от време на време, защото има не толкова масови знаци, които могат да се забравят. Познаването им ще им бъде само от полза”, коментираха от КАТ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3776 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Въпрос

2012.01.03 | 12:16

4
А за неподаване на светлинен сигнал(мигач), ще санкционират ли? Защото много шофьори не знаят кога се пуска мигач, аварийни и т.н...
Николай

2012.01.06 | 13:17

6
единствените винивници да стават катастрофи са кат и дай че те дават на хора книжките срещу пари без да са минали изпита дадения кандидат ,хем викат и само се заканват но пак има купени книжки едно бившо гадже си е купила книжката миналата година на есента ,защо не направят и това катони спрат да ни проверяват да ли смеминали като хората и за БЧК обзалагам се че тия където са си купили книжката не са минали през тоя изпит.
hahaha

2012.01.06 | 12:53

5
хахаха! Ами то самите полицаи никога не спазват стоиките и движенията,които трябва да правят на кръстовищата!!! Те се въртят и ръкомахат както им падне,пък после иди ги разбери. Ама нали са "бойкопомазани" и са безсмъртни и могат да си правят каквото поискат.А после народа е виновен.
наско

2012.01.03 | 12:15

3
Какъв правилник какви пет лева?Някой знае ли от кога не се учи правилника от начинаещите водачи?Назубрят само листовките и са готови после важи правилото на по-нахалния и всеки си има собствена истина.Трябва да се промени изпита да се изпитва и на правилник(теглиш си въпросче и пишеш)само така ще ги накарате да мислят като карат.Защото тогава ще знаят какво нарушение правят и колко е санкцията за него.
pe6ko

2012.01.03 | 12:14

2
да,да по тежест са така:първо регулировчика после сфетофарите ако няма се гледат знаците и чак тогава е маркировката и правилото за дясно стоящ!!!временно пставените знаци са с прдимство пред постоянните ;)
Иван петров

2012.01.03 | 10:53

1
Съгласен съм но дали регулировчика знае какви са правилните движения за един регулировчик бил съм свидетел на такова нещо стига с това че не знаем как да караме както ме е блъскал полицай от 4то рпу в пловдив за това че съм спрял на стоп след което ми се караха защо съм спрял на стопа сами си правете изводите колко повече знаят униформените пред нас

Добави коментар

Водещи новини