Психолог: Родителите подценяват употребата на алкохол от децата си

  • 01 януари 2012 19:34

  • 2514
  • 0
Психолог: Родителите подценяват употребата на алкохол от децата си
©

Родителите подценяват употребата на алкохол от децата си. Те все още гледат на наркотиците като на по-опасни от алкохола.

Това каза в интервю за "Фокус" Валентина Маринова – клиничен психолог, семеен консултант и терапевт в Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столична община.

"В центъра родителите, които търсят помощ във връзка с употреба на алкохол от техните деца са по-малко спрямо тези, които търсят помощ във връзка с употребата на наркотици. Причината може би е, защото алкохолът е от тези вещества, които се подценяват спрямо наркотиците. Според социологическите проучвания, правени в София през последните 8-9 години, обаче има ръст в употребата на алкохол сред младежите, така че има малко разминаване между това, което показват социологическите проучвания и това, което ние имаме в практиката си. Това не е принципно разминаване, а е поради факта, че родителите подценяват употребата на алкохол, каза още Маринова. Алкохолът по-малко ги тревожи и те се обръщат към специалист, когато нещата са по-напреднали. Например има родители, които търсят съдействие от центъра след като тяхното дете е попаднало в токсикологията във връзка с напиване или след като е отишло в училище и е станало скандал в резултата на напиване, бие се и т.н. Когато нещата вече са доста ескалирали, те търсят специалист. При наркотиците при еднократна употреба или само съмнения за употреба се търси специалист. Наркотиците са нещо, на което родителите обръщат внимание на много по-ранен етап, докато при алкохола търсят помощ, когато нещата са станали по-сериозни. Ако един ученик на 14 години изпие една бира и родителят види това, той няма да се обърне за помощ, но ако е изпушил една цигара марихуана, е много вероятно веднага да се потърси помощ. Това е разликата", казва Валентина Маринова.

Според нея, проблемът вероятно наистина се подценява поради това, че в самото ни общество има много голям толеранс към алкохола. "Отношението към пиенето и самото пиене на алкохол не е нещо, което се оценява по критичен начин в нашето общество, освен ако не е минало извън всякакви граници и не води до някакви сериозни проблеми след дългогодишна употреба, което обикновено не важи за учениците. Културата ни е толерантна към това и по тази причина самите родители подценяват този проблем", допълни Маринова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2514 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини