Затлъстяването е един от факторите за увреждане на бъбреците

  • 09 март 2017 14:31

  • 6865
  • 1
Затлъстяването е един от факторите за увреждане на бъбреците
© Gettyimages

Около 150 000 деца в България са затлъстели. За това алармира днес във Варна доц. Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология.

Данните са на база извършен национален скрининг.

"У нас все още битува представата, че дебелото бебе е най-хубавото", допълни Буева, цитирана от БТА.

"Наднорменото тегло е опасно, особено при недоносените деца. Затлъстяването е един от факторите за увреждане на бъбреците, допълни председателят на Българската бъбречна асоциация доц. Стефан Кривошиев. Той посочи, че у нас едва 28,2 процента от хората над 20 години са с нормално тегло.

Според статистиката със затлъстяване са малко над 33 процента от българите. Кривошиев уточни, че при хората над 45 години този процент вече достига 40. По думите му изследванията показват, че наднормено тегло имат по-често българите с по-лоши финансови възможности, тъй като по-заможните имат възможност да се хранят по-здравословно.

Доц.Буева и доц. Кривошиев бяха днес във Варна за участие в регионална конференция "Бъбречни заболявания и затлъстяване". Организатори на медицинския форум, посветен на Световния бъбречен ден, бяха Българската бъбречна асоциация и Специализирана болница за активно лечение на детски болести "Д-р Лисичкова"-Варна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6865 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Една майка

2017.04.10 | 04:04

1
Как няма децата ни да затлъстяват, като: 1. Храним ги с боклуци, колкото и да не ни се иска; 2. Още от детската градина ги обездвижваме. И докато в градината при хубаво време ги пускат да поиграят на двора, след започване на училище, още от първи клас ги заставяме да седят неподв

Добави коментар

Водещи новини