Експерт разкри очаква ли ни ново поскъпване на парното и тока

  • 09 март 2017 14:30

  • 3936
  • 4
Експерт разкри очаква ли ни ново поскъпване на парното и тока
©

Ще има граждански протести, ако цената на водата в столицата се увеличи, прогнозира пред Дарик председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Според енергийния експерт исканото увеличение от 18% на цената на водата е прекалено голямо и няма финансово обяснение.

"Аз смятам, че при планирания ръст на цената на водата, ще има протести, защото този процент не е обоснован обективно. Няма направен анализ защо скокът в цената е толкова голям", коментира Хиновски.

Калоян Стайков от института за пазарна икономика обясни, че понякога домакинствата могат да забавят някои не съвсем спешни битови сметки. "Принципно това е възможно когато има увеличение на цените. По данни на НСИ се вижда, че първо се плащат кредитите, а след това битовите сметки", посочи той.

Предстои да бъде решено и дали природният газ да поскъпне от 1 април с исканите от "Булгаргаз" 32%. Ако това се случи, скача и цената на парното, обясни още Иван Хиновски.

"Минимум 10% ще бъде скокът в цената на парното, ако това се случи, но това ще стане от март нататък", прогнозира Хиновски и посочи, че около 75% от разходите на "Топлофикация" са за газ.

Цената на електроенергията също трябва да се покачва, но плавно, според искането на Световната банка. Това трябва да се случва с по 5% годишно до закриването на регулирания пазар.

Хиновски припомни идеята си за създаване на граждански съвет към електроразпределителните дружества и ВиК секора с цел по-голяма прозрачност при формирането на крайната цена на услугите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3936 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Веселин Василев

2017.03.13 | 03:55

3
Вдигнете заплатите и тогава вдигнете жената на тока.Ама со криотце - со благо.
Веселин Василев

2017.03.13 | 03:55

4
Цената де - не жената.
Az

2017.03.10 | 00:20

2
ако искате да изгорите вдигайте цените рано или късно ще си полуте заслуженото хората няма да търпят.вечно

2017.03.09 | 21:40

1
естествено че ще има протести ще има и оставки ще има и искане за разваляне на договорите със Виола ли са кви са там

Добави коментар

Водещи новини