Държавните институции се обединяват за превенция на агресията в училище

  • 01 март 2017 19:34

  • 3457
  • 1
Държавните институции се обединяват за превенция на агресията в училище
©

Министерството на образованието и науката /МОН/ инициира между институциите създаването на механизъм за превенция на агресията в училищата. В него трябва да се включат основно три типа дейности, заяви министърът на образованието и науката Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

Това съобщиха от пресцентъра на МОН. Министърът е говорил на среща с представители на министерствата на здравеопазването, труда и социалната политика, правосъдието, МВнР, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Националното сдружение на общините и институцията на омбудсмана. Според министър Денков мерките за превенция обхващат осигуряването на психолози и педагогически съветници в училищата, които да идентифицират децата в риск от агресия и насилие. Той е посочил, че сред мерките трябва да залегне разработването на план за работа с учителите, както и осигуряване на обучения за реакция при кризисни ситуации.

Сред пътищата за дългосрочно и устойчиво предотвратяване на агресията в училище са разнообразните извънкласни дейности, е подчертал министърът. Спортът, изкуството, доброволческите инициативи са начин за насочване на енергията в положителна посока, който трябва да бъде използван пълноценно, е отбелязал проф. Денков. В момента ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" осигурява финансиране за извънкласна работа. МОН ще търси начин за устойчивост на вече съществуващите инициативи, както и за разширяване на обхвата, така че да се включат всички ученици. Агенцията за социално подпомагане ще изготви кратки описания на предлаганите в страната социални услуги. Те ще бъдат предоставени на директорите на училищата с обяснение как могат да се възползват от тях.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3457 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВАЖНО!!!

2017.03.06 | 11:08

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини