"Галъп": 73% от българите одобряват да се забрани на мюсюлмани да влизат у нас

  • 23 февруари 2017 15:41

  • 39858
  • 3
"Галъп": 73% от българите одобряват да се забрани на мюсюлмани да влизат у нас
© Getty Images/Guliver

73% от пълнолетните българи одобряват да са забрани на граждани на някои мюсюлмански страни да влизат у нас - по подобие на политиката на Тръмп.

Това са част от данните от последното национално представително проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 822 души между 3 и 10-и февруари. 14 процента са "против", а останалите се колебаят.

1, 7 милиона българи вече съобразяват бъдещето си с опасенията от тероризъм. В последните четири години тревогата и нетърпимостта към мигрантите са нараснали осезаемо, коментират от "Галъп".

68 на сто пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите. 19 на сто са против такава идея, а останалите се затрудняват да отговорят.

Една друга идея от политическия дебат в САЩ обаче по-скоро стъписва българите - всеки да може да носи оръжие. Само 11 на сто са "за", а 76 процента са против. Останалите се колебаят. Сред по-младите обаче носенето на оръжие са радва и на малко по-радушен прием.

Сходна е картината и по отношение на евентуална забрана на абортите - друга знакова идея, позната от американския дневен ред, предизвикала наскоро дискусия и в Полша. Само 12 на сто у нас са "за". 69 процента са "против", а останалите се затрудняват да отговорят. Сред отговорилите "за" личат по-скоро възрастни хора.

Според изследването 30 на сто казват, че опасността от терористични атаки влияе на плановете им за бъдещето. 53 процента отричат да усещат такова влияние, а останалите се затрудняват да отговорят.

Данните говорят за все по-големи страхове от миграцията. В последните четири години устойчиво нарастваше делът на тези, които намират, че отделянето на пари за бежанците е несправедливо, коментират социолозите. Те уточняват, че отговорите не бива да стават поводи за обобщения по отношение на толерантността на обществото ни. Данните могат да послужат най-вече за хипотези за следващи изследвания.

Те показват преди всичко страх от неизвестното и непознатото. Показват и липса на увереност, че България има достатъчно съпротивителни сили, отбелязват от "Галъп", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
39858 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
алекс2

2017.05.31 | 22:32

3
Нещо сте се объркали не са 73 а 173%

2017.05.31 | 22:32

2
Останалите 27%, са турци и цигани.

2017.05.31 | 22:32

1
Черна напаст,чумата на 21 век.Тия са от средновековието

Добави коментар

Водещи новини