Големият пик на пазаруването предстои

  • 30 декември 2011 08:58

  • 1321
  • 0
Големият пик на пазаруването предстои
©

Часове преди Нова година предстои големият пик на пазаруването за празника.

За да не се превърне то в голямото хранително отравяне, трябва да спазваме няколко прости правила, информира бТВ.

Какъв е срокът на годност на продукта, има ли информация за неговия вид и обозначен ли е произходът му. Няма да сгрешим и ако огледаме външния му изглед.

Ако попаднем на съмнителна стока на пазара, можем да подаваме сигнали на дежурния телефон на Агенцията на храните - 0 700 122 99. Санкциите за нерегламентирани производители са от 500 до 10 000 лева, обясни младши инспектор д-р Силвия Каменова.

От контролния орган извършват засилени проверки около празниците в цялата страна. Сред основните обекти, които попадат в полезрението на инспекторите, са хранителни магазини от големите вериги, месарски магазини и пазари.

Изборът става все по-голям, но продължава да стои въпросът за гаранциите за качество на плодовете и зеленчуците по отношение на съдържимото, обясни агрономът Веселин Пенев.

По думите му пазарите все още остават тънко място, което не е на 100% контролирано. За хората като клиенти е трудно да направят правилен избор само по отношение на външния вид и това, че изглеждат добре, не означава, че са качествени. В този сезон редовно не се спазва и правилникът за съхранение, каза още специалистът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1321 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини