Омбудсманът и социалният министър ще си сътрудничат

  • 17 февруари 2017 19:22

  • 1670
  • 2
Омбудсманът и социалният министър ще си сътрудничат
©

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и служебният министър на труда и социалната политика Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. обсъдиха казуса с ползването на социалната услуга "Личен асистент" от деца с 90 и над 90 процента вид и степен на увреждане по схемата "Независим живот", която се финансира по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и се договориха да си сътрудничат в търсенето на решение на проблема, съобщиха от институцията на обществения защитник.

Съгласно законодателството от началото на 2017 г. техните родители ще получават от държавния бюджет месечна помощ от 930 лева, с която могат да финансират дейности в домашна и семейна среда /личен, социален, здравен асистент/, които се дублират с дейности, финансирани с евросредства. Според европейските регламенти не е допустимо представител на една целева група да получава повече от веднъж един и същи тип услуга за един и същи период, независимо от източника на финансиране. За да се избегне недопустимо двойно финансиране, се налага договорите на личните асистенти на децата с 90 и над 90 процента вид и степен на увреждане да се прекратят.

Манолова е настояла за изменения в нормативната уредба, с която да се гарантират правата и най-добрия интерес на децата в неравностойно положение. Тя е посочила, че по повод на проблема са постъпили рекорден брой жалби - 160. Националният омбудсман е заявила, че ще инициира обществени обсъждания за конкретни законодателни решения за разрешаване на проблема преди започването на дейността на Народното събрание.

Министър Донев е казал, че министерството вече е предприело стъпка за решаването на казуса, като е дало възможност на родителите, чиито договори по схемата "Независим живот" ще бъдат прекратени, да станат лични асистенти на децата си по схемата "Асистенти на хора с увреждания", която се финансира от националния бюджет.

По-рано днес омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на е организирала работна група за създаване на конкретни текстове, с които да се регламентира личната помощ в България. В нея са включени представители на Министерството на здравеопазването, Агенцията за хората с увреждания, Комисията за защита от дискриминация и представители на неправителствените организации за защита правата на децата и възрастните с увреждания.

Институцията на омбудсмана е залята от жалби, които се отнасят до проблемите на хората с увреждания, на децата с увреждания, като специално тези срещу програмите личен и социален асистент бележат рекорд. Това досега не се е случвало и е показател, че в тази сфера има сериозни проблеми, чието решение повече не може да се отлага, е коментирала Манолова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1670 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.02.23 | 14:43

2
яяя Мая курвата

2017.02.18 | 09:13

1
А така Гълъбчо, помогни на Мая да разчисти тоя седесарски бардак, в който живеем.

Добави коментар

Водещи новини