Вижте кои са раковите образувания, които ни убиват бавно всеки ден (видео)

  • 15 февруари 2017 11:01

  • 23711
  • 2
Вижте кои са раковите образувания, които ни убиват бавно всеки ден (видео)
© Getty Images/Guliver (aрхив)

За силата и целите на фалшивата новина, за това как да разберем каква е новината, която ни е потресла, пред novini.bg разказа проф. дфн. Калин Тодоров Янакиев, български философ, богослов, културолог и политик.

Фалшивите новини ни съпътстват от години. Те са елементарни, но обсебващи и винаги в основата им е политиката. Те са част от така нар. хибридна новина, която се води на територията на ЕС и включително в България от руски и евразийски сили, които искат дестабилизация на европейските държави и особено на по-слабите звена в Съюза, каквато е страната ни.

Фалшивите новини са най – разнообразни
Често пъти те се създават от информационни агенции у нас, които се позовават на западни вестници или агенции с много големи заглавия и със стара слава, но не съобщават, че новината е произведена всъщност в техните форуми.

Във фалшиви се превръщат и новините, които идват от повечето от конвенционалните медии, защото те ни се представят по манипулативен начин.

За класическото тролене
Произвеждат се дебати, които целят разрастване като раково образование на теми в интернет мрежите. Те винаги са излишни, но някой път продължават цяла седмица. С подобни дебати не се цели отклоняване на вниманието на хората, а просто занимаване на общността с фалшиви теми, които чисто и просто хабят енергия.
Друг тип тролене е отклоняването от даден дебат. Фино и майсторски определени люде, чиято самоличност остава в тайна, се включват в този дебат, изказват рязка и предизвикателна теза в страни от тази дискусия, друг им отговаря и дебатът бавно и постепенно се отклонява.

За боязливата и твърде политкоректна журналистика
Тя не е нова, използва се за груби политически атаки, за груба политическа война. От години има целенасочено стилизиране на Западна Европа като територия, която сякаш изцяло е заета от узаконяването на еднополовите бракове. Разпадът на ЕС е другата мантра, която целенасочено се пуска.

Бойкот на така нар. фейк нюз
Винаги трябва да се проверява източникът, от който идва дадена новина. Днес без проблем можем да научим медията и авторът й.
Ако това не се провери, новината започва да живее свой самостоятелен живот.
В никакъв случай не бива да си позволяваме да правим услуга на медиите, които разпространяват фалшиви новини.

Повече може да научите от видеото:

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
23711 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.02.16 | 00:17

2
Фалшивите новини идват от запад. Царете на лицемерието!

2017.02.15 | 21:38

1
А ОБИКНОВЕННИЯ И СМАЧКАН ЧЕСТЕН ЧОВЕК. ДУШЕВНО БЕДНА ОТЧАЯНА НАЦИЯ СМЕ И НИЩИЧКО ПО ВЪПРОСА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини