В Разградска област 965 човека са били изследвани за ХИВ

  • 12 февруари 2017 13:57

  • 4698
  • 1
В Разградска област 965 човека са били изследвани за ХИВ
©

В Разградска област през миналата година за ХИВ са били изследвани общо 965 човека, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

От тях 678 са били жени, а останалите мъже. Всички изследвани са с негативен статус за ХИВ. През миналата година и от началото на тази в региона няма регистрирани случаи на ХИВ, посочват от здравната инспекция.

От утре здравното ведомство в Разград стартира регионална АНТИСПИН кампания за отбелязване на 14 февруари - Деня на влюбените. Инициативата е част от втория етап на националната АНТИСПИН кампания. Ще бъдат проведени интерактивни обучения на тема любов, здраве и секс с ученици над 16 годишна възраст от училища в областта. Предвидена е и обучителна кампания чрез презентация за начините на разпространение и предпазване от заразяване с ХИВ/СПИН под мотото "Ние сме ЗА превенцията на ХИВ".

Ще бъде предоставена и възможност за доброволно и анонимно изследване за ХИВ и трансмисивни инфекции от мобилен екип на здравната инспекция сред възпитаниците на ВУИ "Н.Й.Вапцаров" - Завет.

По време на кампанията ще се разпространяват здравно - образователни материали и презервативи сред младите хора, с партньорството на БМЧК и с Превантивно-информационния център по наркотични вещества.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4698 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ilian

2017.02.12 | 16:52

1
Trqbva da ima mnogo takiva initsiqtivi

Добави коментар

Водещи новини