Гроздовата ракия истинска само над 40 градуса

  • 29 декември 2011 06:27

  • 2658
  • 2
Гроздовата ракия истинска само над 40 градуса
©

Минималното количество на алкохол в грозданката трябва да бъде поне 40 градуса, за да се нарича напитката ракия.

Това гласи новият закон за виното и спиртните напитки, който кабинетът одобри на последното си заседание.

Джибровата ракия пък трябва да е с алкохолно съдържание поне 37,5 градуса и да е получена от ферментирали и дестилирани гроздови джибри. Това е изискването и за плодовите ракии. При тях обаче на етикета трябва ясно да е изписано и името на плода – сливова ракия, кайсиева ракия, ракия от праскови, ябълки, круши, смокини и др. Вилямова ракия се нарича само напитката, приготвена от круши от сорта Williams, пише "Монитор".

Алкохолният градус трябва да бъде поне 47% за мастиката, както е известна у нас популярната анасонова напитка. За ментата, която на практика е ликьор с минимално алкохолно съдържание 25%, е необходимо в крайния продукт да има не по-малко от 130 г захар на литър и да е приготвена с ментово масло, чието минимално количество е 0,2 грама на литър. Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти. Разрешено е да се използват зърнени продукти, малц, нишесте, глутен, инулин, продукти от мелничарската индустрия, цвеклова и тръстикова захар, меласа. Етилов алкохол може да се прави още от зеленчуци за ядене и някои корени и грудки, както и от плодове за ядене и кори от цитрусови плодове.

Имуществена санкция от 30 000 до 100 000 лева ще отнесе всеки, който произвежда, рекламира, продава или транспортира вино менте. Това гласи новият закон за виното, който вчера беше одобрен от правителството. Според него вино вече ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а слагането на захар ще става само при необходимост се казва още в проектозакона, който определя точните правила при производството на вино и спиртни напитки.

Глобата за лицата, които не са спазили изискванията за превоз или продажба на вина, може да достигне 5000 лева, а имуществената санкция е двойна и достига 10 000 лева. Имитаторите на известни спиртни напитки с географско указание ще плащат до 100 000 лева, ако не подлежат на по-строго наказание, гласи още законът. Тези, които решат да подправят имена, подписи, букви, емблеми и партидни номера на етикетите, търговските книжа и амбалажа ще се наказват с имуществена санкция до 30 000 лева. Освен санкциите, според законопроекта нарушителят ще се раздели и със стоките, които са предмет на нарушението. “Много от напитките, които приличат на външен вид на вино, не са от грозде. С този закон това нещо ще се регламентира, ще пием вино от грозде, за да не се връщаме към онзи анекдот, където кръчмарят на смъртния си одър казал на сина си, че вино и от грозде става”, каза след заседанието на правителството земеделския министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на. Той се надява също така с приемането на закона тези, които правят имитации, да не могат да ги пробутват на пазара или да подвеждат потребителите. Предстои ракията да бъде вписана като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход, стана ясно ден по-рано при представянето на първия български продукт с защитено географско указание – „Горнооряховския суджук”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2658 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
agabaga

2011.12.29 | 08:48

2
Никъде не прочетох какви мерки ще вземат за водата във виното.
дрън-дрън

2011.12.29 | 07:41

1
ние си я правим 50 градуса,не ти ли запари-не става!купувайте си грозде и си правете вино и ракия-това в магазините си е отрова от измитите им бъчви

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини