47% от родителите са доволни от здравните услуги

  • 28 декември 2011 13:22

  • 1360
  • 0
47% от родителите са доволни от здравните услуги
©

190 бебета се очаква да се родят в страната на 31 декември 2011 г. и 1 януари 2012 г. Това каза на пресконференция д-р Антония Григорова – главен редактор на сп. "9 месеца", която представи кампанията "Бебе на годината".

"Идеята е да привлечем общественото внимание към репродуктивните проблеми в България. Целта на тазгодишната кампания е да обърнем внимание на актуалните проблеми, които предизвикват обществото. Кампанията е под надслов "За да ни има", обясни д-р Григорова.

Според проучване сред аудиторията на интернет-форума за родители „Бг-Мамма” най-авторитетно за бъдещите и настоящи майки е мнението на специалистите – 30%, на следващо място са форумите. Проучването е проведено в периода 21 – 27 декември сред 1200 родители, заяви Ирина Ялъмова, мениджър на форума. Тя заяви, че съвременната българска майка е много активна в интернет-пространството. Според проучването 47% от родителите са доволни от здравните услуги за бременните, 37% пък са доволни от части.

Най-значимо за бременните е отношението на медицинския екип при раждането. На следващо място при избор на болница за раждане е материално-техническата база. Според 71% от анкетираните болницата е най-доброто място за раждане. Все повече родители търсят консултации в чужбина - 25% смятат, че болница в чужбина е по-подходяща за раждане. 4% искат да раждат у дома.

Психологът Александра Петрова заяви, че са нужни училища за родители. Според нея основна характеристика на съвременната майка са повишените й критерии към средата, в която отглежда и възпитава децата си. Наблюдава се и завишен самоконтрол на майките и родителите като цяло. „Родителите изграждат стандарти във възпитанието на децата, планират бъдещето им в детайли. Търсят възможности за консултация със специалисти. Родителите все по-активно търсят авторитети. Майките търсят бърза информация, следят информационните потоци”, обясни психологът.

"В днешно време родителите са изключително тревожни. Те имат нужда от форуми, от психологически услуги. Днешните родители залагат силно на традициите и мнението на авторитети”, каза още Александра Петрова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини