Шивачки в Дупница излизат на протест

  • 06 февруари 2017 08:56

  • 2237
  • 1
Шивачки в Дупница излизат на протест
©

Над 150 шивачки от италианската фирма "Мароки Шуус" в Дупница излизат на протест днес заради невзети заплати за 3 месеца. Протестът е насрочен за 16 ч. пред входа на на предприятието, което шиело саи на ишлеме за Италия, предаде БНР.

Шивачките са били на 6-месечен изпитателен срок. През октомври м.г. фирмата прикючила дейността си и вече е преместена на адрес в пловдивското с.Марково, установила проверка на областната инспекция по труда в Кюстендил. Някои от шивачките имат да получават до 2 хиляди лева. Съпругът на една от работничките организира през седмицата индивидуален протест - той разполагаше колата си на входа на завода в Дупница с плакати и националния флаг по нея, за да напомни за невзетите заплати на съпругата му и колежките им. 

Единствената възможност пред шивачките е да водят съдебни дела срещу бившия си работодател, коментират експерти. Преди няколко години две работнички, сестри, починаха в производстменото хале на същата фирма в рамките на двадесетина дни. Образуваното досъдебно производство установи, че смъртта им е настъпила от инфаркт или сърдечни проблеми, а не от тежките условия за труд.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2237 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.08 | 10:59

1
Работил съм в тоя бранш по 12 часа и напълно са ми ясни нещата . Италианците винаги са били мафиоти и такива ще си останат . Инспекцията по труда се договарят с работодателите така че не разчитайте изобщо на нея !!!

Добави коментар

Водещи новини