Археолози: Не сме рекетьори, чиновници подвеждат кабинета

  • 27 декември 2011 14:19

  • 1297
  • 1
Археолози: Не сме рекетьори, чиновници подвеждат кабинета
©

Чиновници на различни нива в министерствата подвеждат своите министри, а от там и цялото правителство. Това заявиха археолози на пресконференция по повод обвиненията към БАН за саботиране на строителството на магистралите, които бяха изнесени в стенограмата на сайта на Министерския съвет.

Археолозите бяха категорични, че причината за забавянето в строителството на магистралите „Струма” и „Хемус” не е у тях, а в отчуждителните процедури. Те се оплакаха от липсата на планиране и честите промени в плановете и трасетата на автомагистралите, за които обикновено ги уведомяват в последния момент.

По отношение на АМ „Струма” през 2008 г. няколко археологически институции подадохме подробна информация на ИА „Пътища”, за това какви археологически обекти има по трасето на АМ „Струма” и колко ще струва тяхното проучване, , заяви директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доц. Людмил Вагалински. Почти нищо не се случи след това. Има обаче многобройни проблеми с отчуждаванията. Започнаха проучвания само на два обекта, но единия пропадна, тъй като се оказва, че е част не от Лот 4, както показваха чертежите на агенцията, а от Лот 3, за който няма проектна готовност, в резултат на което обектът не се проучва.

Последвайте канала на

Novini.bg
1297 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.12.27 | 19:55

1
Така си е. И не е от вчера. Отношението на българите към културното наследство е възмутително. Все едно то не е останало от нашите деди, ами от някакви врагове наши.

Добави коментар

Водещи новини