Програма за подобряване качеството на въздуха в София представя Фандъкова

  • 03 февруари 2017 15:40

  • 5946
  • 3
Програма за подобряване качеството на въздуха в София представя Фандъкова
© GettyImages/Gulliver

Цялостна програма за подобряване на качеството на въздуха ще представи Столичната община най-вероятно през следващата седмица, заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

През последните дни в столицата е налице повишение на нивата на фини прахови частици. Фактът, че се регистрират най-високите нива през нощта говори, че тук имаме съчетание от битовото горене и климатичните особености в този сектор, посочи кметът Фандъкова.

По думите й през последните години се работи по част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. Това са модернизацията на градския транспорт и строителството на метрото.

Кметът Фандъкова каза, че преди дни се е срещнала със служебния министър на транспорта. Двамата са коментирали възможността за засилен контрол и спиране от движение на дизелови автомобили без катализатори, както и по-строг контрол при регистрацията на нови автомобили и при проверките в пунктовете за годишен технически преглед. Столичният кмет информира, че е постигната договореност с Държавната автомобилна инспекция за проверки в следващите дни за това дали автомобилите спазват нормите за замърсявания.

Кметът Фандъкова е оптимист за решаването на проблемите, свързани с трафика и генерираното от него замърсяване. Като по-голям проблем тя определи замърсяването чрез битово горене. Практика е в някои райони да се горят автомобилни гуми и други предмети, при което се отделят изключително вредни вещества.

Нова политика на общината за по-чист въздух, която предстои да бъде обсъдена и приета от Столичния общински съвет, е осигуряване на безплатен градски транспорт и ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици.

Друга мярка е система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, което да позволи предприемането на навременни мерки. От общината предвиждат още да увеличат броя на измервателните станции в столицата, както и да се извършва екологичен мониторинг на територията на Столична община, който отчита локалните източници на замърсяване.

Последвайте канала на

Нора Виткова
5946 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.07 | 02:03

3
Фандъкова кога ще уволниш крадливите и лъжливи шефове на ЦГМ Милова и Коларов заедно с техните лакей.

2017.02.07 | 02:03

2
С тия програми колко ли левчета пак ще гепате ??????

2017.02.05 | 10:07

1
Rolling on the floor laughing!!!

Добави коментар

Водещи новини