Големи промени ни очакват. Вижте ги! (аудио)

  • 02 февруари 2017 09:35

  • 33338
  • 10
Големи промени ни очакват. Вижте ги! (аудио)
© Фейсбук

Novini.bg разговаря с Ева Майдел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. Тя сподели пред нас радостта си от спечелената битка за отпадането на роуминг таксите. Разкри ни също така и какви други предложения се очаква да бъдат приети в интерес на нас, потребителите.

„Отпадането на роуминг таксите са една не лесна спечелена битка“, заяви пред репортер на novini.bg Ева Майдел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.
„Последното тристранно обсъждане между Европейския парламент, Европейската комисия и Европейският съвет приключиха миналата нощ и продължиха над 6 часа. Това е един от най – важните преговори“, поясни тя.

„Радостта от тази победа наистина е много голяма, защото това за нас като потребители означава, че можем да използваме телефоните си за разговори и за интернет навсякъде в ЕС. Като цяло самото договаряне да отпаднат таксите за роуминг за потребителите се случи още миналата година, но последните преговори засягаха максималните цени на едро, които телекомите могат да договарят за цени на мрежите им и това всъщност беше финалната стъпка, без която отпадането на таксите за роуминг няма да бъде възможно“, обясни г-жа Майдел.
„Не трябва да забравяме, че не говорим за налагане на конкретни цени на едро, а за таван. Този таван дава възможност на телекомите да бъдат иновативни, да се конкурират по между си. Това може да бъде само в полза за нас като потребители, защото означава освен по-достъпни цени, още по-качествено обслужване, нови услуги. Едно то най – важните задачи и компетенции на ЕС е точно правото на конкуренция, където Комисията има водеща роля. Но в ЕП ние следим всички развития и всяка година ги отразяваме в доклад за правото на конкуренция“, заяви Ева Майдел.
„Наистина имаме какво още да направим за потребителите и как европейският бизнес да бъде на ниво, като ключово е да запазим конкуренцията“, обясни тя.

По думите й, резултатите от падането на роуминг таксите нямаше как да станат реалност, ако ЕНП, от която е и част и ГЕРБ, не беше инициирала всичко това още преди няколко години. Евродепутатката обясни, че ЕНП е имала изключително водеща роля да обедини всички евродепутати, за да убеди всички страни - членки и Съвета за отпадане на роуминга.
„Не трябва да забравяме, че имаше представители на определени страни, които не искаха това да се случи, защото защитаваха собствените си национални телекоми. Важно е, че когато темите са ключови и от значение за потребителите, трите институции намират общ език и работят в конкретна полза за обществото“, уточни Ева Майдел.
Тя сподели пред репортер на novini.bg и аргументите, с които са убедени противниците на отпадането на роуминг тарифите. Те, разбира се, са били доста . Един от тях е бил поетият ангажимент към гражданите, премахването на поредните, образно казано, крайни граници на Европа, доразвиването на вътрешния пазар, който е богатството на континента.
„Цените за роуминг на дребно вече са драстично по-ниски в сравнение с преди няколко години и ще продължават да падат със самото отпадане на роуминга, което ще се случи на 15 юни 2017 година“, допълни още евродепутатката.

Ева Майдел разкри и какви други предложения се подготвят в интерес на потребителите.
„Ние се опитваме постоянно да работим в интерес на гражданите“, заяви тя.
„Направихме нови предложения за правила във връзка с неприкосновеността на личния живот при всякакъв вид електронна комуникация. Целта на предложението е да постигнем баланс между високата степен на защита на самите потребители като в същото време позволим на предприятията да създават нови иновативни предложения. Това, което смятаме, че за 2017 година можем да постигнем и да отчетем като победа за потребителите, освен отпадането на таксите за роуминг, да отпаднат и пречките за пътуване в ЕС с легално закупено дигитално съдържание – музика, филми, книги и е неоправданото блокиране на услуги в интернет на база териториален принцип, познато като геоблокирането. Така че, ако успеем и тези две неща да ги случим до лятото на 2017, мисля че ще имаме тройна победа за европейските потребители, които използват съвременните технологии и са изключително комуникативни и могат да намалят техните разходи и за сметка на това да инвестират средства в своя бизнес“, заяви г-жа Майдел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

По материала работиха Десислава Станева и Галя Георгиева

Последвайте канала на

Novini.bg
33338 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Wewe

2017.02.06 | 14:53

10
Аз бих попитал кой и кога ще забрани продажбата на така известният Айфон в България. Аргумента е във връзка на липсата на български език на апарата.
hahah

2017.02.06 | 14:53

9
Ххахахах компанията му предлагала сигурност хаха баси заблудения

2017.02.06 | 14:53

8
Учи езици бе пендел! Аз имам айфон и за нищо на света не го сменям заради сигурността която ми предлагат от компанията! Тук не ти е Сев.Корея или Руслямска държава за да ми забраняваш бе педерас!@
ЕВА ПАУНОВА ТЯ Е ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ

2017.02.02 | 18:55

1
ЕВА ПАУНОВА ТЯ Е ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ, ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕНА СЕ ОМЪЖИ И СМЕНИ ФАМИЛИЯТА СИ , ИМА И НОМИНАЦИЯ ЗА НАЙ ВЛИАТЕЛНА ЕВРО ДЕПОТАТКА
РЕСПЕКТ БРАВО НА ЕВА

2017.02.05 | 21:28

7
НАИСТИНА Е МНОГО КАЧЕСТВЕНА И ВЛИЯТЕЛНА ГЕРБАДЖИЙКА , РЕСПЕКТ
Веселин Василев

2017.02.02 | 19:49

6
Роумингът - тоест цената му е от полза,но това,е защото една купчина българи си намериха работа извън България.Така,че си помислете по въпроса.

2017.02.02 | 19:49

4
колко години го мотаха това чиновниците със 5цифрени месечни заплати???

2017.02.02 | 19:49

5
е вече го няма, нали? Сега това е по-важно!
слухар

2017.02.02 | 19:48

2
Коя е тази Ева Майдел, бе?Няма такава евродепутатка от България......
тт

2017.02.02 | 19:48

3
Ева Паунова се омъжила за някакъв чужденец. Иначе ЕНП/ГЕРБ , а??

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини