Австрия планира да забрани забулването на лицето на публични места

  • 30 януари 2017 21:01

  • 3645
  • 6
Австрия планира да забрани забулването на лицето на публични места
©

Австрия планира да забрани пълното забулване на лицето на публични места, обяви центристкото коалиционно правителство, което публикува днес пакет от по-твърди политики за интегриране на мигрантите и мерки за борба срещу безработицата като основни елементи от нова коалиционна програма.

Тя цели да неутрализира нарастващата подкрепа за крайнодясната Партия на свободата, която е начело в проучванията на общественото мнение от месеци насам, предадоха Ройтерс и ДПА.

Преди парламентарните избори догодина канцлерът Кристиан Керн от левоцентристката Социалдемократическа партия се опитва да си върне политическата инициатива, като постигне бързо споразумение с консервативния си коалиционен партньор - Австрийската народна партия.

"Интеграцията е най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справи нашето поколение политици", каза на пресконференция канцлерът Кристиан Керн. "Политиците започнаха да предлагат решения прекалено бавно", призна той.

"Вярваме в отворено общество, което се базира на открита комуникация. Пълното забулване на лицето на публични места противоречи на това и следователно ще бъде забранено", се казва в текста на коалиционното споразумение, публикуван днес.

Използваният термин означава, че забраната ще обхваща мюсюлманската бурка и никаб, които покриват цялото или по-голямата част от лицето. Не е ясно дали ще включва други немюсюлмански дрехи, скриващи лицето.

Според председателя на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе обаче, макар кабинетът да е направил стъпка в правилната посока, е трябвало да забрани забулването на лицето във всички публични институции.

По настояване на младшия коалиционен партньор, Народната партия, в програмата са включени и по-твърди мерки в сигурността и имиграционната политика, включително поставянето на електронни гривни на бивши джихадисти, завърнали се от чужбина, и разширени правомощия на полицията за видеонаблюдение.

Споразумението предвижда също кандидатите за убежище с големи шансове да получат бежански статут да преминават курсове по немски език и по професионална ориентация за по-лесно признаване на квалификацията им, както и семинари за местните ценности.

Тези, които откажат, ще загубят социалните си помощи.

Австрия, в която живеят 8,7 милиона души, прие около 130 000 кандидати за убежище през последните две години.

Правителството се опитва да върне в родните им страни по-голям брой мигранти, които не са получили бежански статут, като налага глоби от до 15 000 евро, ако откажат да си тръгнат.

Освен интеграцията и сигурността, правителството планира да се бори и срещу безработицата, която миналата година премина 9 процента.

Новият план включва намаляване с 50 на сто на непреките разходи за труд за компании, които наемат нови служители през следващите три години.

Ще бъдат въведени и други мерки за насърчаване на проучванията и инвестициите и за намаляване на бюрократичните пречки.

За да повиши потребителското търсене, правителството планира да обвърже данъчните ставки с инфлацията, така че данъкоплатците да не плащат повече, когато надниците се увеличават. Целият план на кабинета ще е на стойност 4 милиарда евро. Според правителството около три четвърти от тази сума ще дойдат от бюджетни икономии, а останалата една четвърт - от очаквано положителното въздействие върху икономическия растеж и създаването на работни места.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3645 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.02.16 | 23:20

6
Какво предизвикателство е интеграцията, бе! Казваш "или - или". Или се приобщава - или да ходи откъдето е дошъл! Стига с това гърчене, осукване, лизане и мазане! Ще живееш по правилата на държавата-стопанин. Нали затова си дошъл - защото ти е харесало това което си видял и си решил и ти да заживееш така! Да, ама - не! Почват претенции, жалби, протести. Ай сиктир - стой си дома кат не ти харесва, бе! Това е положението!

2017.01.31 | 23:01

3
Е циганьете Винаги са такива, с претенции и протести!

2017.02.05 | 07:58

5
Исляма - религия на фанатаци и пещерняци...

2017.01.31 | 17:52

2
Vijdame fanaticite bokluk
FM

2017.02.04 | 16:52

4
В ислямските държави на "Жалейките", им викат бурки -защото, главите им стоят, като в буркан.
бф

2017.01.31 | 16:55

1
слямът и корана трябва да се инкриминализират!

Добави коментар

Водещи новини