Плеймейтка дари парите от наградата си на онкоболна русенка

  • 30 януари 2017 12:20

  • 91863
  • 0
Плеймейтка дари парите от наградата си на онкоболна русенка
© Булфото

Над година лекарите лекували русенката Йорданка Цонева от мастопатия, преди колегите им в София да установят, че става дума за рак на гърдата в трета степен. Последвала предоперативна химиотерапия с всички последствия от нея – загуба на коса и вежди.

Лекарите в Университетската болница в Русе извършили успешна операция. По-страшно за Йорданка обаче било да разбере, че няма с кого да сподели болката си.

Едни негативни коментари. "Айде стига, не ме интересуваш въобще"... Никой не иска да слуша. Оглеждаш се и се чувстваш сам, изоставен, като сираче, което е на кръстопът и се чудиш накъде да тръгнеш - на запад ли, на север, на юг, накъде. Хората казват: "Ние имаме проблеми", "Твоят проблем не ме интересува","Аз не искам да слушам за твоето заболяване", "Не искам да ме натоварваш с твоя проблем". И едва ли не ти се чувстваш виновен, първо, защото си се разболял.

За съжаление, в нашата страна борбата с онкологичните заболявания приключва с операцията и последващата химиотепария. В тези дни обаче хората имат нужда от подкрепа, от психолози, от разговори с техни братя по съдба - някои в началото, други в края на битката. Защото никой не си прави усилието дори да им обясни на какъв хранителен режим трябва да се подложат, а той има значение. Йорданка сама се е свързала с диетоложка, която я посъветвала да избягва хляба, захарта, газираните напитки и глутеиновите храни. В болниците липсват и психолози, констатира жената, цитирана от БНР.

Преди година Университетската болница в Русе и Комплексният онкологичен център обявиха дарителска кампания за създаване на Център за подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства. Болницата предостави помещение и специалисти, но се търсят пари за строителната работа. За жалост в тази сметка има само 650 лева, обясни Стела Стефанова от Университетската болница.

През април вече 42-годишната Йорданка ще отпразнува петата година от успешната операция. Надява се тогава да е съвсем нов човек, особено след като си получи подаръка от плеймейтката Ася Капчикова. Наградата на Капчикова ще отиде при Йорданка Цонева, за да може русенката да си върне самочувствието и женствеността, защото реконструкцията при лечението на рака на гърдата все още не се поема от Здравната каса, а е изключително важна за всяка от жените.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
91863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини