Екатерина Захариева: Нека да има приемственост, защото много скоро ще дойде новият евродоклад

  • 25 януари 2017 18:42

  • 2230
  • 4
Екатерина Захариева: Нека да има приемственост, защото много скоро ще дойде новият евродоклад
©

Евродокладът е обективен и реалистичен. Той обхваща 10-годишен период и е по-различен от традиционните доклади, които сме свикнали да получаваме. Той прави ретроспекция и анализ по всеки един от механизмите за последните 10 г. Това каза бившият министър на правосъдието Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„За първи път в него се дава много ясен план-график по 17-те точки, и се посочва, че ако те се изпълнят, постигне се приемственост, движим се със същите темпове, следващият доклад ще е по-позитивен“.

Захариева разкри, че е имало доста хвалебствия по отношение на съдебната реформа у нас и по препоръките на ЕК, механизмът може да бъде прекратен в бъдеще. Въпреки това е отбелязано, че е имало периоди през тези 10 г., в които темпото е било забавяно.

„Когато е създаван този механизъм идеята е била той да не продължи повече от три години, но виждаме, че той върви вече 10 г. Ние сме си свършили работата по законодателните изменения. Оттук нататък ЕК очаква да има реални резултати“, посочи Захариева.

„Три години са изведени като най-позитивни в доклада - 2012 г., 2013 г., 2016 г. - всички по време на управлението на ГЕРБ. Отчетена е много добре и борбата с организираната престъпност, че има значителен напредък“.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на призова да се погледне обективно на доклада, а да не се дава бързо негативна оценка.

„Като негативен период е отчетено преминаването на БОП към ДАНС. Но вече оперативно структурата работи добре, според доклада“, подчерта бившият вече правосъден министър.

„Механизмът се прави не заради Брюксел, а заради българските граждани. Той ще приключи, когато си свършим работата“, подчерта тя.

По отношение на борбата с корупцията, Захариева призна, че има още какво да се желае. "За съжаление не ни стигна времето. Те считат, че Антикорупционният закон трябва да бъде приет, колкото се може по-бързо".

„Заключението е, че трябва да продължим с темповете през последната година. Нека да има приемственост, да се продължи направеното, защото много скоро ще дойде новият доклад. Да го направим заради българските граждани. Скандалите не са ни от полза и остават впечатление, че има външни вмешателства“, призова Захариева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2230 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
я

2017.01.26 | 16:19

4
Ваши Височества , благоволиха ли да обърнат внимание на доклада ? според Брюксел / поне така се твърди/ трябва да работим до 65 + 40 години трудов стаж , ама Ние умираме на 63 от преумора , и това е СПРАВЕДЛИВОСТА на закона , според Брюксел Ние трябва да работим за 230 Евра / които стигат за 1 седмица / и да вземаме заеми от Банките с 15% лихва , естествено трябва да продаваш собственост на безценица / за радост на милиционер-капиталистите/ за да се издължиш , и така 30 години , Брюксел не иска тези неща а Вие копелета крадливи

2017.01.26 | 16:19

3
ОТВОРЕНО -ОТТРОВЕНО ОБЩЕСТВО НАМИРА ОБРАТНИЯ СИ ПЪТ. ЛИКУВАЙТЕ
ВАЖНО

2017.01.26 | 16:18

2
АЕЕЕЕЕЕ ОМИТАЙ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.......,.НЕОСТАНА......

2017.01.26 | 16:18

1
А, бе, тая кукувица ако не е разбрала, какъв шут ни удариха от Европата, то за мен значи, че само е клатила менчето в правителството на Бойко! То, ГЕРБ, никога не са имали правителство... Бойко имаше правителство!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини