Колкина се бори за най-дълбока пещера в България

  • 23 януари 2017 08:49

  • 3132
  • 0
Колкина се бори за най-дълбока пещера в България
© Булфото (архив)

Група пещерняци са на път да докажат, че най-дълбоката пещера у нас е Колкина до село Зимевица, община Своге, пише в. "България днес".

Новата обща дълбочина, до която са се спуснали ентусиастите е 294,70 м, а новата дължина, която са измерили - 1662 м. Преди членовете на пещерната група "Под Ръбъ" случайно да попаднат на неизследваните територии на Колкина, се сметаше, че максималната й денивелация не надвишава 250 м. Сега обаче тези предположения остават в миналото, тъй като пещерата може да се окаже най-дълбоката у нас и осезателно да надмине Райчовата дупка, която се спуска на фрапантните 387 м.

Всичко започва преди повече от 10 години. Група приятели се организират и започват да проникват в тайнствените територии на пещерите у нас и чужбина. Те формират клуб "Под Ръбъ", като си поставят за основна цел да насърчават и развиват спелеологията у нас. Една от клавните им дестинации е именно Колкина, врязана в основите на Понор планина.
В края на декември м.г. Папи, Деката, Светли, Киро и Ефи влизат за пореден път в пещерата. Те откриват, че Колкина всъщност е вход към необятна пещерна система с десетки галерии, остри отвеси, водослив, който обединява три подземни реки, водопади, зали и безкрайни обеми.

Преди седмица пещерняците се спускат отново в пълно бойно снаряжение.

Пещерата със сигурност минава 400м, с колко – предстои да разберем. Пусната е антена през 500м меандри, надявам се да ги разчертаем. След няколкочасово ходене през меандри и зали стигнахме до около 20 м отвесен водопад. По пътя два притока се включват в основната галерия. На дъното на отвеса водата и въздушното течение се разделят.  В съседство на стеснението има около 50-60 метров отвес. Течението продължава в обратна посока. Следва около 10 метров отвес, къса галерия с рядка лепкава кал на места до коляно и около 50-метрова дупка. На дъното й ни се откри огромен непознат пещерен свят. Спуснахме се от 20 метра надолу и въжето ни свърши", разказва един от най-запалените пещерняци Делчо. В момента групата извършва картирането. До няколко дни те ще се спуснат отново в непроучените места.

"Да ни е честита новата най – дълбока дупка в България, която ще стане официална след докартиране. Хип-хип ура!", не скрива радостта си Делчо.

Последвайте канала на

Novini.bg
3132 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини