Банките раздадоха кредити за 184 млн. лв. за месец

  • 23 декември 2011 20:18

  • 1319
  • 1
Банките раздадоха кредити за 184 млн. лв. за месец
©

Кредити за 184 млн. лева са раздали банките през ноември в сравнение с предходния месец, показват последните данни от БНБ. Така общият обем на заемите за домакинствата и бизнеса стига 41,19 млрд. лева, като в сумата не се включват овърдрафтите.

Само бизнесът е взел кредити за 23,89 млрд. лева. На годишна база това е увеличение с 4,2 на сто. Тенденцията за увеличение на бизнес кредитите у нас е любопитна на фона на ситуацията в Западна Европа, коментират експерти. Фирменото кредитиране в държавите от ЕС в момента почти е замръзнало.

Домакинствата остават по-предпазливи и избягват да увеличават дълговете си, показва още статистиката. 17,31 млрд. лева са кредитите, изтеглени от граждани към края на ноември. На годишна база повече заеми са отпуснати единствено за финансиране на покупката на нов дом, като общо ипотеките са за 8,8 млрд. лв. По отношение на потребителските заеми данните на БНБ показват спад с 0,4 на сто. През миналия месец те са били близо 7,57 млрд. лева.

Според експерти домакинствата непрекъснато намаляват дълга си към трезорите. „За последните 12 месеца домакинствата нетно са изплатили дълг на банковата система за 140 млн. лева. Това означава, че хората са върнали повече пари на банките отколкото са взели като нови кредити”, коментира Георги Стоев от „Индъстри Уоч”.

Междувременно данните на БНБ показват, че проблемните заеми на фирмите и домакинствата отчитат леко увеличение. Лошите и преструктурираните кредити възлизат на 9,1 млрд. лева през ноември. Това означава, че те са около 22,1% от всички заеми, отпуснати на фирмите и домакинствата. За сравнение предходния месец проблемните заеми са били за 9,02 млрд. лева, т.е. има незначително увеличение.

Изчисления на Investor.bg пък показват, че банковата ни система се справя успешно с лошите кредити. За период от четири години разходите възлизат на 3,7 млрд. лева.

Последвайте канала на

Novini.bg
1319 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.12.26 | 19:56

1
Ако имате идеи как да направим България или вашето населено място по-добро място за живеене, или просто ви дразнят определени неща, споделете ги ! www.ideiazabulgaria.com

Добави коментар

Водещи новини