Избраха новото правителство на Хърватска

  • 23 декември 2011 17:20

  • 2030
  • 0
Избраха новото правителство на Хърватска
© Интернет

Хърватският събор днес избра ново лявоцентристко правителство на премиера Зоран Миланович, чиято глава цел ще бъде намаляването на бюджетния дефицит, прилагане на мерките за икономии, както и извършване на реформи за излизане от икономическата криза, предадоха местни медии, цитирани от "Идивиди".

"За" избора на новото правителство гласуваха 89 депутати, 28 бяха "против", а 12 се въздържаха.

Новото хърватско правителство има 22 министри - председател, четирима заместник министър-председатели, от които трима ще ръководят и министерски ресори, и 17 министри.

Петнадесет членове на правителството са от редиците на Социалдемократическата партия (СДП) на Миланович, трима от листите на либералната Хърватската народна партия (ХНП), един на Истърският демократичен събор (ИДС), а трима не са членове на нито една партия.

Първи заместник-премиер и министър на икономиката ще бъде Радомир Чачич от ХНС, а останалите трима заместник-премиери са Миланка Опанчич от СДП, която е и министър на социалната политика и младежта, Бранко Грчич от СДП, който ще ръководи и Министерството на регионалното развитие, както и Невен Мимица. 

Външен министър ше бъде Весна Пушич от ХНС, а за ресора на вътрешните работи ще отговаря Ранко Остоич от СДП. Финансовият министър ще се казва Славко Линич от СДП, а министър на отбраната ще бъде Анте Котроманович от СДП.

Новият премиер Миланович при представянето на правителствената програма пред събора заяви, че страната е в опасна икономическа ситуация, но че има шансове за възстановяване.

"Кризата винаги е опасна, но тя носи и елементи на възможности. Искаме тя да се превърне във възможност", каза Миланович.

В областта на външната политика Загреб възнамерява да развива добри отношенията със съседните страни, стига това да не е в ущърб на хърватските интереси.

"Без сътрудничество с останалите балкански страни, Хърватска ще изпадне в много по-лоша икономическа ситуация, отколкото е сега", подчерта той.

Последвайте канала на

2030 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини