НЗОК: Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите към момента правила

  • 11 януари 2017 16:00

  • 6219
  • 3
НЗОК: Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите към момента правила
©

Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите към момента правила по отношение на медицинските показатели, съобщиха от пресслужбата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Те ще бъдат в сила от 16 януари.

Действащите сега критерии и тези, които ще влязат в сила от 16 януари, съдържат едни и същи медицински показатели, като са допълнени с таблица, показваща икономически най-разходоефективното за НЗОК лечение, на база договорените отстъпки от НЗОК и притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти. Това не възпрепятства лекуващите лекари да предписват подходящия лекарствен продукт, съобразен със здравословното състояние на всеки конкретен пациент, уверяват от НЗОК.

В НЗОК днес се е състояла среща с националните консултанти по гастроентерология проф.Константин Чернев и проф. Крум Кацаров. На срещата е направена прогноза, че лекуваните от хепатит С чрез нова терапия тази година ще бъдат около 650, като в началото на февруари ще бъде обсъдена промяна в критериите, свързана с включване и на по-ниските (леки) степени на фиброза. Според националните консултанти и представителите на НЗОК към края на февруари повечето от пациентите с тежка форма на чернодробно увреждане ще бъдат обхванати от лечение, осигурено от НЗОК.

Националните консултанти са препоръчали да се изработят нови критерии, които да влязат в сила от март 2017 г. и да засягат лечението на по-ниските степени на фиброза. Проф. Чернев и проф. Кацаров са изразили мнение, че при тези форми на заболяване ще бъде необходимо преминаване към 8-седмично лечение и тогава НЗОК следва да направи ново позициониране на лекарствените продукти на база на преизчислените курсове на лечение спрямо договорените отстъпки от лекарствените продукти. По предварителна прогноза 650 пациенти с хепатит С ще бъдат лекувани тази година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6219 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.04.12 | 18:36

3
Ledipasvir & Sofosbuvir generic: https://e-hesperus.co.uk/shop/hepcinat Velpatasvir & Sofosbuvir generic: https://e-hesperus.co.uk/shop/velasof

2017.01.13 | 20:25

2
така наречената ; здравна система; е пълна гавра с болните , устройството и е за завличане на пари от плащащите осигуровки
Гост

2017.01.12 | 14:44

1
Свърши лапачката на фирмата Абви! Това е! Като толкова обичат пациентите, защо не свалиха още миналата година цените, а?

Добави коментар

Водещи новини