Цел на МТСП: След ранното раждане, ромските майки да се върнат в училище

  • 10 януари 2017 17:27

  • 25856
  • 2
Цел на МТСП: След ранното раждане, ромските майки да се върнат в училище
© Булфото (Архив)

Целта на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е ромските майки да продължат да ходят на училище, независимо че са родили рано. Това стана ясно от изказването на ресорния министър в оставка Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за.

"С тези дечица първо са известициите в ранна детска възраст - да ходят на детска градина най-напред и след това да не отпаднат от училище", коментира тя пред бТВ.

Русинова обясни, че децата от ромската общност е важно да се задържат до 18-годишна възраст в училище, за да имат шанс за развитие и след това. Тя посочи, че МТСП полага съвместни усилия с общините и с НПО. По думите й в ромските квартали трябва да има детски градини, за може докато изпращат децата си в забавачките, специалистите да работят с родителите. вВ"В кв. "Надежда" в Сливен има силна маргинализация и риск за децата. Там трябва да се направи детска гранида, защото най-близката е около 4 км и се минава през необезопасен жп прелез", посочи тя.

Във връзка със случая на 13-годишната Златка, която роди в Сливен момченце, Русинова каза, че родителите на малотените трябва да носят съдебна отговорност.

Социалният министър в оставка коментира и ситуацията в Хитрино.

"Аз съм много благодарна на всички, които помогнаха", каза тя.

Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за обясни какви помощи ще получат пострадалите. Тя каза, че хората ще получават 500 лв. в следващите месеци.

По темата за пенсионната реформа, тя посочи, че първият етап е минал. Обяви, че няма как да има увеличение на пенсиите.

"Ако искаме високи пенсии, ние трябва да ги изработим", посочи Русинова.

Социалният министър отчете и спад в безработицата. В момента са около 210 000 регистрираните безработни.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
25856 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.01.25 | 19:41

2
Ще има да чакате да тръгнат на училище.

2017.01.25 | 19:41

1
да бе , няма да просят и крадат, а на училище да ходят...дали?

Добави коментар

Водещи новини