Вижте какво време ни очаква днес

  • 06 януари 2017 06:27

  • 47169
  • 0
Вижте какво време ни очаква днес
© Bulphoto (архив)

През деня с усилване на вятъра от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. В крайните южни райони и по Черноморието преваляванията ще са все още от дъжд, но до обяд и там ще преминават в сняг. Със силния вятър и снеговалежите в Северна и Източна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са предимно между минус 7° и минус 2°. Още след обяд валежите ще отслабват, а през нощта срещу събота на места и ще спират.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари и сутринта ще започне да се повишава.

Над планините ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. Ще духа силен вятър от североизток, по високите и открити части до бурен, предимно южен вятър. По високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават, на височина 1200 метра ще са минус 8° - минус 6°, на 2000 метра - минус 12° - минус 10°.

Над Черноморието ще е облачно, преди обяд с валежи предимно от дъжд, на места значителни. След обяд валежите ще отслабнат и ще преминават в сняг. Вятърът ще се усили и ще бъде силен до бурен от север. Преди обяд температурите ще са положителни, но с нахлуването на студения въздух ще се понижават и към 14 часа ще са между минус 4 и 1°. Вълнението на морето ще е 4-5 бала. Температурата на морската вода е 4-6°.

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна за днес.

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на страната за 6 януари. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. Вятърът ще бъде силен вятър от север-североизток с пориви до 22-24 м/с. Ще има валежи от сняг и в Северна България ще се образува снежна покривка около 25 см, в планинските части и повече. Има условия за снегонавявания. След обяд валежите ще отслабват. В Южна България ще има условия за поледици. Оранжев код за опасно вълнение е обявен за морето край Добри. Вятър ще духа от североизток, по-късно север-северозапад със скорост 20 м/с (8 по Бофорт) и пориви до 28 м/с(10 по Бофорт). Вълнение на морето ще бъде 4-5 бала. При оранжев код за силен вятър са възможни смущения в електроснабдяването, има опасност от летящи предмети и изкоренени дървета. Оренжевият код за сняг и лед предупреждава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Жълт код за сняг и поледици е обявен за 8 области на страната в Западна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, София- област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив.Ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка около 20 см, в планинските части и повече. След обяд валежите ще отслабват. Жълт код за опасно вълнение е в сила за морето край Варна и Бургас. Вятърът ще духа от север със скорост 15-20 м/с(7-8 по Бофорт) и пориви до 24 м/с(9 по Бофорт). Вълнение на морето ще бъде 4 бала.
 

 

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна за 6 януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на страната за 6 януари. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. Вятърът ще бъде силен вятър от север-североизток с пориви до 22-24 м/с. Ще има валежи от сняг и в Северна България ще се образува снежна покривка около 25 см, в планинските части и повече. Има условия за снегонавявания. След обяд валежите ще отслабват. В Южна България ще има условия за поледици. Оранжев код за опасно вълнение е обявен за морето край Добри. Вятър ще духа от североизток, по-късно север-северозапад със скорост 20 м/с (8 по Бофорт) и пориви до 28 м/с(10 по Бофорт). Вълнение на морето ще бъде 4-5 бала. При оранжев код за силен вятър са възможни смущения в електроснабдяването, има опасност от летящи предмети и изкоренени дървета. Оренжевият код за сняг и лед предупреждава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито. Жълт код за сняг и поледици е обявен за 8 области на страната в Западна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, София- област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив.Ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка около 20 см, в планинските части и повече. След обяд валежите ще отслабват. Жълт код за опасно вълнение е в сила за морето край Варна и Бургас. Вятърът ще духа от север със скорост 15-20 м/с(7-8 по Бофорт) и пориви до 24 м/с(9 по Бофорт). Вълнение на морето ще бъде 4 бала.

Прочети повече на: https://novini.bg/news/399882-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5.html

Последвайте канала на

Десислава Станева
47169 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини