Най-недоволни от влаковете в ЕС са българите

  • 03 януари 2017 06:34

  • 12699
  • 3
Най-недоволни от влаковете в ЕС са българите
© Булфото

Лошото качество на пътуването с влак в България бе потвърдено в последния доклад на Европейската комисия, представен в Брюксел в края на миналата година. Според него българите са най-недоволни от жп транспорта в целия Европейски съюз.

За разлика от тях пасажерите в Люксембург, Австрия и Литва са удовлетворени от транспортната услуга. Сред недоволните са още ползващите влак в Хърватия и Румъния.

Заради недостига на локомотиви в БДЖ през лятото бяха спрени временно някои линии, а връщането им през есента доведе до закъснения и неспазване на разписанието.

Друг сериозен проблем е липсата на довеждащ транспорт до много от гарите. Най-показателни обаче са данните на ръководството на БДЖ от лятото, според които пътниците на българските железници намаляват с 8-10% всяка година. Така много от линиите стават нерентабилни и за поддържането им се налага дружеството да получава държавна субсидия.

В момента собствените приходи на компанията са едва 20%, а 80% идват от държавната хазна. Промени в общото европейско законодателство се очаква скоро да станат ново сериозно предизвикателство за жп услугите у нас, пише в. "Сега".

В Брюксел се обсъжда т.нар. четвърти законодателен пакет, който предвижда железопътните оператори от всички страни в Европейския съюз да могат да работят във всички страни в ЕС след 2020 г. Текстовете в скоро време ще бъдат внесени в Европейския парламент. В сегашния програмен период ЕК определи жп транспорта като приоритетен екотранспорт. Затова и средствата в програма "Транспорт" за България вече не са насочени към автомобилните пътища, а към жп трасетата.

Очакванията на Брюксел са навлизането на повече играчи на пазара да повиши конкуренцията и съответно качеството на услугите. У нас единственият превозвач на пътници е БДЖ, докато в товарните превози вече има конкуренция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12699 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Въпрос на желание

2017.01.04 | 20:52

3
Би моглло да се пуснат вътрешно градски влакове,които да правят връзка летище-квартали.За пример,така е в Амстердам-влака спира на терминала на Международното летище и с асансьора се оказваш клиент на железницата :)
до Нед

2017.01.03 | 12:31

2
Нали не искаме чужди инвеститори които да ни точат , за сметка на държавата? Последно какво искаме?
нед

2017.01.03 | 09:37

1
Как да са доволни-конски вагони пълни с цигани.Крайно време е БДЖ да се продаде и тогава при реален собственик ще бъде много-по добре ,макар и скъпо.

Добави коментар

Водещи новини