Две тигърчета са новите обитатели на зоопарка в Пазарджик

  • 29 декември 2016 16:03

  • 10149
  • 2
Две тигърчета са новите обитатели на зоопарка в Пазарджик
© Getty Images (Архив)

Две тигърчета, мъжко и женско, са най-новите обитатели на ловешкия зоопарк. Те били докарани вчера /28 декември/ от зоопарка "Островът" в Пазарджик със специализирано превозно средство на Община Ловеч, без да се използва упойка, съобщават от общинската администрация.

Тигърчета са брат и сестра, на 4 месеца. Майката Найша също е от зоопарка в Пазарджик, тя е бивша циркова звезда. Бащата е тигърът Саша. Женското тигърче е наречено Рая, а за мъжкото се търси име.
В Ловеч няма тигри от 2008 година.

Малките тигърчетата са настанени в заграждението до лъвовете, с перспектива през пролетта да бъдат изместени в по-голямо заграждение с езеро. Ядат вече само месо от еднокопитни животни, по 3-4 кг на ден. Общината е подсигурила достатъчно храна, не само за тях, а за всички животни.

Новите обитатели са от сибирски, усорийски вид тигър, изчезващ вид. Той е най-голямото животно от типа котки. Живеят до 15 години, а в зоопаркови условия - и до 24 години. Около 500 бройки са останали на свобода, а останалите, които са повече, са в зоопарковете. Известни са с хубавата кожа и със зъбите си, заради които са били преследвани в миналото. Мъжките екземпляри достигат до тегло 300 кг и повече. Обитават Русия и източната част на Китай.

След Нова година при подходящо време новите обитатели ще бъдат показани на открито и посетителите ще могат да ги видят и съответно да ги снимат.

Последвайте канала на

БТА
10149 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
дънъкоплатец

2017.06.01 | 17:25

2
"еднокопитни животни" и "усорийски вид тигър". Малко български да понаучим, а?
???

2016.12.30 | 09:05

1
Зоопарка в Пазарджик!?!?

Добави коментар

Водещи новини