Стотици се простиха с митрополит Калиник, патриарх Неофит отслужи опелото

  • 28 декември 2016 15:32

  • 6814
  • 2
Стотици се простиха с митрополит Калиник, патриарх Неофит отслужи опелото
© Булфото (архив)

Патриарх Неофит оглави траурната църковна служба по опелото на Врачанския митрополит Калиник, което се състоя днес в храма "Свети Николай Чудотворец" във Враца.

В службата участваха и митрополитите от Светия Синод, които си взеха последно сбогом със своя събрат, както монаси и свещеници от Врачанска и съседните епархии. Негово Светейшество отбеляза в траурното си слово, че през целия си съзнателен живот митрополит Калиник, като монах, духовник и архиерей, е бил посветен на Христовата вяра и мисията на Българската православна църква. Патриарх Неофит подчерта, че бурните и сложни времена, въпреки изкушенията и изпитанията, Врачанският владика е запазил своята вярност към единството на Църквата и не е позволил разединението да се задълбочи и утвърди. Той посочи, че митрополит Калиник ще бъде запомнен със свой собствен почерк в църковните дела, със твърдия си и силен характер, като ревностен във вярата и всеотдаен към паството и народа си.

Съболезнователно писмо бе изпратено и от министър-председателя Бойко Борисов. Стотици врачани изпълниха днес църквата, за да се простят и изпратят в последния му път дядо Калиник.

След опелото тленните останки на врачанския архиерей бяха положени също в храма "Св. Николай", наричан митрополитски, редом до предшествениците си - владиците Пайсий и Климент, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6814 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2016.12.28 | 18:31

2
Да ви SERA на митрополитите! В кой век живеете бе малоумни кретени!?
Donald Borisov

2016.12.28 | 16:56

1
ne e li vyv veka na lubovta I decata na cvetqta

Добави коментар

Водещи новини