Близо 90 000 души са поискали убежище във Франция

  • 28 декември 2016 09:12

  • 1544
  • 0
Близо 90 000 души са поискали убежище във Франция
© gettyimages (архив)

Франция е регистрирала тази година близо 90 000 молби за получаване на бежански статут и почти всички тези хора със сигурност ще останат в страната, пише в днешния си брой парижкият в. "Фигаро".

Статистиките, на които вестникът се позовава, показват, че имиграционният натиск далеч не е отминал и дори тази година има ръст от 10 процента на подадените молби. Това увеличаване може и да не изглежда голямо, но зад него се крие още по-голямо нарастване на наплива от мигранти, тъй като има една широко разпространена административна практика - по отношение на 25 процента от кандидатите за убежище започва процедура по изпращане към страната, през която са влезли в ЕС, както повелява Дъблинският регламент. Процентът дори има тенденция към увеличение през последните месеци според високопоставен държавен служител, цитиран от "Фигаро".

Така въпросният кандидат не бива поет от Френската служба за защита на бежанците и апатридите, а е директно пренасочен към процедура, която трябва по принцип да доведе до експулсирането му към първата страна, в която е влязъл и там да му бъде разгледана молбата за убежище. Делът на нелегалните имигранти, върнати в Италия или Гърция, основните входни врати на Европа, обаче се оказва крайно нищожен - по-малко от един на всеки десет, пише френското издание.

Последвайте канала на

БТА
1544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини