Захариева: Не приемам доклада за прокуратурата като провал на съдебната реформа

  • 21 декември 2016 14:09

  • 1442
  • 2
Захариева: Не приемам доклада за прокуратурата като провал на съдебната реформа
©

Вчерашният доклад наистина е резултат на усиления труд на пет прокурори от четири държави. Министерството на правосъдието с ЕК координираха тяхната работа. Това коментира пред журналисти в Министерския съвет министърът на правосъдието в оставка Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на за доклада за функционалното състояние на българската прокуратура.

„Те се срещнаха с над 200 човека, прочетоха стотици страници материали. Отчитайки спецификата на техните системи, които са очевидно доста различни от нашата, има и препоръки, които се различават от актуализираната стратегия, но ги приемам като желание за подобряване на цялата наказателна политика, работата на прокуратурата. Към Министерството на правосъдието има препоръки, към съда има, към прокуратурата, дори към Народното събрание“, обясни Захариева.

Тя уточни, че се прави анализ и ще се съберат с всички институции, към които са насочени тези препоръки.

По думите ѝ голяма част от тях трябва да бъдат изпълнени.

„Има такива, които трябва да анализираме, защото те не съответстват на нашите традиции. Има подчертаване на засилване на ролята на административните ръководители, на главния прокурор има препоръка за носене на по-голяма отговорност.

Има предложение за разписване на ясна процедура, когато има извършено тежко престъпление от главен прокурор, как да се разследва. И преди това съм обявявала публично, че трябва да се осмисли цялостната уредба на предварителните проверки и ако те останат, първо мястото им е в НПК и поне голяма част от събраните доказателства там би трябвало да се използват и в досъдебното производство.

Има неща, които аз лично не считам, че ще помогнат – по отношение на кариерното развитие, знаете, че това беше преди доста години и преди 2007 г. административният ръководител предлагаше кой да бъде повишен“, коментира Захариева.

Според нея това е било отречено преди години, а в момента се предлага да се върне подобно нещо. „Приемам този доклад като доброжелателна препоръка и желание да се дадат работещи предложения, които да подобрят наказателния процес, да засилят отговорността на отделния прокурор, също така да доведат до по-бързи присъди, по-ефективно разследване и до отпадане на формализма и безкрайното връщане на обвинителни актове за дребни нарушения. Нещо, което сме предвидили в НПК“, допълни правосъдният министър. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта, че докладът е обективен и дава тяхната визия за нещата, които ни куцат.

„Не го приемам като провал на съдебната реформа. Тя не е приключила, в ход е. Приемам го като партньорски анализ и препоръки, които част от тях наистина са много добри, но има части, които трябва да обсъдим и да видим дали наистина са приложими за българската съдебна система“, каза още министърът на правосъдието в оставка.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1442 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХАХ

2016.12.21 | 16:05

2
АБЕ КОЙ ГО ДОКАРА ТОЯ КРОКО..ДИЛ.......ПАК ГЕРБ
гост

2016.12.21 | 16:05

1
Реформата не е провал, а е действителност. Изпълняват се поръчки на власт имащите...

Добави коментар

Водещи новини