Кой беше Гиньо Ганев? (снимки)

  • 18 декември 2016 12:55

  • 16608
  • 1
Кой беше Гиньо Ганев? (снимки)
© Булфото (Архив)

Гиньо Гочев Ганев е роден на 2 март 1928 г. в Бургас.

Завършва Юридическия факултет на Софийския държавен университет. Той е женен за дъщерята на първия министър-председател на България след 9 септември 1944 г. Кимон Георгиев. С Мария имат двама сина и четирима внуци.

След дипломирането си Ганев става юрисконсулт в ръководеното първоначално от неговия тъст - Министерство на енергетиката от 1953 до 1977 г. През 1977 г. е избран за секретар на Националния съвет на Отечествения фронт. Има дълга парламентарна кариера. Става и първия български омбудсман. Отказва обаче да бъде министър-председател, въпреки голямото желание на съратниците му.

Награден е с орден "Стара планина" и "Георги Димитров".

В обществения и политически живот Гиньо Ганев винаги е имал авторитет. Той умееше да бъде и оратор. Някои от известните му фрази са:

"В България дори висшето образование е полувисше"

“Ето го и г-н Илко Ескенази с неговия великолепен член 23!”

"Членът ви виси, гусин Савов!”

"Не се смятам за писател. Когато Максим Горки се изправил пред смъртното ложе на Толстой и видял ръцете му, след това написал "Това бяха ръце на каторжник". Писателската работа дори от това гледище е тежка и даже непосилна професия. Ако, разбира се, искаш да имаш чувството и отговорността на истинския писател. Но хората на сгъстената мисъл и прецененото слово също употребяват ума си по един каторжен начин.”


Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
16608 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.01.07 | 17:04

1
Още един пребоядисан комуноид по-малко!

Добави коментар

Водещи новини