Плащаш данъци в срок - свалят наполовина таксата в детската градина

  • 21 декември 2011 16:28

  • 1274
  • 1
Плащаш данъци в срок - свалят наполовина таксата в детската градина
©

50 % от таксите за детски градини и ясли ще плащат жителите на Община В. Търново, които са се издължили към местната хазна в определените срокове, информира кметът Даниел Панов.

В предложението към Общинския съвет за увеличение на таксите е заложено те да достигнат до 97 лева на месец. Според промените в Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси 20 лв., вместо досегашните 15 лв., става постоянната месечна такса за дете, посещаващо целодневна детска градина или ясла. Освен това родителите ще плащат по 3,50 лв. за всеки присъствен ден на хлапето. До сега дневната такса беше 2 лв. Таксата за подготвителна група също скача с 10 лв. и става 35 лв.

Децата, които посещават седмични детски градини и ясли, ще струват на родителите си 25 лв. на месец плюс 3,50 лв. за всеки присъствен ден. Настоящите цени бяха 18 лв. и съответно по 2,50 лв. на ден. Половин такса плащат децата сираци и полусираци; деца с родители редовни студенти или с двама безработни родители.

На практика обаче поскъпване за тези родители, които са си платили данък сгради и такса смет няма да има. Целта е да се стимулират коректните платци, подчерта кметът. Отпада забраната деца на неиздължили се на хазната да бъдат приемани в детските заведения, която според Даниел Панов е дискриминационна. Такса смет за физическите лица за догодина остава 1, 3 промила, за фирмите ще бъде 6 промила, добави той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Таня Чапарова

2011.12.29 | 13:50

1
БРАВО НА БОЛЯРИТЕ!!!ДАНО И ДРУГИ ОБЩИНИ ПОСЛЕДВАТ ИНИЦИАТИВАТА И ЩЕ ПОВЯРВАМ,ЧЕ ИМА ГРИЖА ЗА МЛАДИТЕ И ДЕЦАТА В ТАЗИ ДЪРЖАВА...

Добави коментар

Водещи новини