Във Варна пак протестираха срещу шистовия газ (снимки)

  • 21 декември 2011 14:02

  • 982
  • 0
Във Варна пак протестираха срещу шистовия газ (снимки)
© Булфото

Пореден протест срещу проучването и добива на шистов газ се проведе във Варна пред сградата на областната администрация на града.

На протеста присъстваха десетки граждани с плакати в ръка. Те поискаха среща с областния управител на Варненска област и му връчиха протестна декларация. Според по-голямата част от протестиращите добивът на шистов газ е изключително вреден и използваната технология за проучване може да увреди безвъзвратно почвите и подпочвените питейни води, особено в беден на води район, какъвто е Североизточна България.

През юли 2011 година след обществено достояние за решението на Министерски съвет за подписване на договора с „Шеврон” за 4398 кв. км в Североизточна България, се сформират граждански инициативи против проучванията и добива на шистов газ с основна цел мораториум върху технологията „хидравличен удар” и отмяна решението на Министерски съвет. След проучване от граждани и природозащитници се оказва, че към момента терени с площ около 1/3 от сушата на България и над 90% от територията на Североизточна България са предоставени или предстои да бъдат предоставени на различни компании с цел проучване или добив нефт и газ. Нито една от компаниите не е заявила: „Ние няма да проучваме за шистов газ”, посочиха протестиращите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини